Briselski ekspert

'Porezna ne smije zastupnicima u EP uzimati 40% plaće'

Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
'Porezna ne smije zastupnicima u EP uzimati 40% plaće'
24.07.2013.
u 15:00
Porezna uprava je donijela nezakonitu odluku kada je željela hrvatskim europarlamentarcima uzimati 40 posto plaće koju dobivaju u Bruxellesu i Strasbourgu, tvrdi specijalizirani briselski ekspert.
Pogledaj originalni članak

Porezna uprava je donijela nezakonitu odluku kada je željela hrvatskim europarlamentarcima uzimati 40 posto plaće koju dobivaju u Bruxellesu i Strasbourgu, tvrdi specijalizirani briselski ekspert kojega je kontaktirao EuroReport.

Euroreport svakoga tjedna izdaje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova , a njegovi urednici i novinari prate rad tijela EU. Do ove odluke Porezne uprave je došlo kada je SDP-ov europarlamentarac Tonino Picule upitao Poreznu upravu mora li plaćati porez na svoju Europsku plaću na što je dobio odgovor da će Porezna uprava hrvatskim europarlamentarcima oduzimati 40 posto plaće "koju dobivaju za svoj politički rad u Bruxellesu i Strasbourgu, a koja se isplaćuje iz proračuna EU-a.".

"Odluka Porezne uprave je nezakonita"

"Porezna uprava, čini se, trebala bi uzeti u obzir stav specijaliziranog briselskog eksperta kojeg smo konzultirali. Prema njemu, ta odluka Porezne uprave je nezakonita jer su plaće koje se isplaćuju iz europskog zajedničkog proračuna neoporezive u državama članicama", piše EuroReport.

Zastupnici u Europskom parlamentu su izuzeti od poreza na dnevnice, plaće i primanja u državama članicama. Ekspert Euroreporta tvrdi da "Dužnosnici i ostali službenici, te ostali koji primaju naknade i plaće za svoj u Vijeću, Komisiji i Europskom parlamentu, plaćaju europski porez od 12 posto". "Ali, izuzeti su od plaćanja poreza u svojim zemlja, kao što piše na EUR-lexu, a to je website na kojem se mogu naći pročišćeni tekstovi europskih zakona, iako na engleskom", dodaje EuroReport.

"Da se to odnosi i na eurozastupnike u EP-u, vidi se iz članka 12. Odluke Europskog parlamenta od 28. rujna 2005. i usvajanja Statuta za zastupnike u Europskom parlamentu, u kojem stoji: "Plaće u skladu s člankom 9. podliježu porezu za dobrobit zajednice pod istim uvjetima kao i one propisane na temelju članka 13. Protokola o povlasticama i imunitetima zajednica, za dužnosnike i druge službenike Europskih zajednica.", zaključuju iz EuroReporta.

>>Pogledajte prvo obraćanje Ruže Tomašić u Europarlamentu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.