PARAVOJNA FORMACIJA

Poljska zbog straha od Rusije naoružava 35 tisuća civila

Foto: Reuters/PIXSELL
Poljska zbog straha od Rusije naoružava 35 tisuća civila
04.06.2016.
u 08:36
Koncept "naoružanog naroda" najbolja je obrana od mogućeg hibridnog rata i moguće inflitracije s istoka, procjenjuje se u Varšavi
Pogledaj originalni članak

Iako je već godinama članica NATO-a, Poljska je odlučila u svoj sigurnosni sustav uvesti i teritorijalnu obranu, odnosno “koncept naoružanog naroda” kakav je svojedobno postojao i u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Tijekom jeseni počet će formiranje prvih postrojba koje će ukupno brojiti oko 35.000 pripadnika, a na području svake od 16 poljskih županija postojat će po jedna brigada teritorijalaca. Iznimka je samo središnja poljska županija Mazowiecko, u kojoj će biti smještene dvije brigade.

Koncept je vrlo sličan konceptu teritorijalne obrane (TO) nekadašnje Jugoslavije. Pripadnici će proći dvomjesečnu inicijalnu obuku i nakon toga će kod kuće držati uniformu i pribor, dok će njihovo osobno naoružanje biti pohranjeno u skladištima. U slučaju potrebe, brigadu je moguće mobilizirati za manje od 24 sata.

Formiranje teritorijalne obrane svojevrstan je odgovor na geopolitičku situaciju u istočnoj Europi i pokušaj je Varšave da spriječi hibridno ratovanje i infiltraciju koju bi Rusija eventualno mogla pokrenuti, baš kao što su to učinili u istočnoj Ukrajini.

Upravo zbog toga prve brigade TO Poljska će ustrojiti u županijama Lubusko, Potkarpatsko i Podalsko koje su i na samoj granici s Rusijom. Poljska će se tako pridružiti Švicarskoj koja koncept TO ima već desetljećima. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 84

DU
Deleted user
10:10 04.06.2016.

američka propaganda izmišljanja neprijatelja uspjela i u europi. isprovocirati će i napraviti rat nama pred nosom, gdje amerikanci puste pipke tu za par godina dolazi do rata. kako rusi mogu biti prijetnja, ako ih ne diraš, možemo samo ekonomski imati boljitak, od njih kupovati jeftinije energente, a njima izvoziti prehranu i industrijske proizvode. ne mogu vjerovati da će europa zbog amera prokockati sigurnost, blagostanje i mir u europi..

KA
Kameni
08:52 04.06.2016.

I ja bi se plasio da me je Amerika uvukla u govna protiv Rusa. Sigurno ce oruzje za TO biti kupljeno u Americi. Tako, samo ih treba dobro plasiti, a tih 35.000 pijanih poljaka civila ce napraviti vise stete sami sebi nego Rusima, treba im samo votku bacati padobranima.

DU
Deleted user
09:16 04.06.2016.

Živjet u Poljskoj biti će užasan, posebno kada se tog oružja domognu lokalni šerifi. Sada zamišljam Poljsku kao Njemačku 1935 godine.