Koprivnica

Politika postavlja šefove javnih tvrtki, agencija i ustanova

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Politika postavlja šefove javnih tvrtki, agencija i ustanova
08.01.2015.
u 10:00
Europska komisija od Hrvatske traži da ukine praksu političkih imenovanja čelnika javnih tvrtki, ali i članova njihovih nadzornih odbora
Pogledaj originalni članak

Uskoro će se predstavnici Europske komisije sastati s našim dužnosnicima, a jedna od važnijih tema razgovora, kako su najavili mediji, bit će postavljanje i imenovanje uprava i nadzornih odbora u javnim poduzećima.

Upravna vijeća

Upućeni kažu kako će izaslanstvo europske vlade zatražiti da se u Hrvatskoj prestane s praksom političkih imenovanja kako čelnika javnih tvrtki, tako i članova nadzornih odbora. Tim povodom proanalizirali smo kakva je na tom polju situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji i u županijskome sjedištu Koprivnici, a prikupili smo podatke ne samo za poduzeća u gradskom i županijskom (su)vlasništvu, nego i za javne ustanove i agencije.

Kad su ustanove u pitanju, u većini se za ravnatelje provode javni natječaji, kako je to, recimo, u koprivničkim školama, vrtiću, muzeju, knjižnici, u županijskoj turističkoj zajednici, upravi za ceste, zavodima za javno zdravstvo i hitnu medicinu, u domu za starije i nemoćne osobe, u domu zdravlja, ustanovi za zaštićene dijelove prirode ili u zavodu za prostorno uređenje.

Međutim, u stvarnosti čak i provođenje javnih natječaja ne anulira politička imenovanja ravnatelja zbog toga što o njima odlučuju upravna vijeća ili školski odbori, a njihovi se članovi uglavnom postavljaju političkom odlukom većine na vlasti, tako da natječaji u praksi služe samo kao smokvin list.

I dok je sada već bivši šef koprivničke bolnice, SDP-ov gradski vijećnik, odabran na javnom natječaju, njegovu nasljednicu, također SDP-ovu gradsku vijećnicu, imenovala je izravno Vlada jer je bolnica u sancijskom postupku i natječaja nije ni bilo.

Kriterij

I ta epizoda pokazuje da politika u praksi ima ključnu riječ, kakva god teorija bila.

Kad su posrijedi javne tvrtke i agencije, to se i ne pokušava sakriti. Izuzev koprivničkog Komunalca, u kojemu se šef uprave formalno bira na natječaju, ali pod posrednom kontrolom gradonačelnice, u drugima se šefovi postavljaju izravnim imenovanjima.

Tako je u Piškornici d.o.o. Koprivničkom poduzetniku d.o.o., Kampusu d.o.o., tvrtki Media uni d.o.o., Agenciji za društveno poticanu stanogradnju, Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever, Razvojnoj agenciji Sjever-DAN te Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja.

Bez obzira na to vodila li poduzeća projekte od 100 milijuna eura (Piškornica) ili držala sveučilišne dopusnice (Media uni), njihovi šefovi moraju zadovoljiti samo jedan kriterij. Politički.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar tkozna
tkozna
16:11 11.01.2015.

A Maksića u Županiji. Istina on je sa županom iz Krizevaca i slucajno iz iste stranke. Gle slucajnosti, nakon sto ga je sud RH otjerao u roku odmah primlejn je od istog Župana na isto radno mjesto, t ne može biti slučajno.