AKCIJA EUROPOLA

Policija upozorava: Nemojte postati 'financijska mula'

Foto: Thinkstock
Policija upozorava: Nemojte postati 'financijska mula'
22.11.2016.
u 13:37
Na pojavu nove vrste kriminala upozorili su MUP, Europol i HUB, a preventivna akcija pokrenuta je diljem Europe, priopćio je MUP
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj su 2014. i 2015. zabilježena 142 slučaja u kojima su tzv. financijske mule sa svojih tekućih računa prenijele novac koji je ostvaren kaznenim djelom, uglavnom računalnim prijevarama, priopćio je MUP.

Stoga su Europol, MUP i Hrvatska udruga banaka pokrenuli preventivnu akciju #dontbeaMule čiji je cilj upoznavanje građana s novom vrstom kriminala i upozoravanje na nju. Financijske mule su osobe koje se novače preko interneta kao posrednici u pranju novca za kriminalce i kriminalne organizacije. Sustav funkcionira na sljedeći način: na račun tih osoba uplate se nezakonito stečena sredstva, a osoba koja je tzv. financijska mula taj novac mora prebaciti na drugi račun. Sve je osmišljeno da izgleda kao zakonit posao, a mule dio novca smiju zadržati kao nagradu.

Njihova uloga u pranju novca vrlo je velika jer mogu pristupiti ukradenoj robi i novcu, za razliku od kriminalaca koji bi tako otkrili svoj identitet te riskirali odlazak u zatvor. No osobe koje pristanu da budu tzv. financijske mule riskiraju da njihovi osobni podaci budu korišteni u kriminalne svrhe, što znači da i sami postaju kazneno odgovorni. MUP je, osim upozorenja građanima da ne na sjedaju na oglase o brzoj i lakoj zaradi, priopćio i da je nedavno u koordiniranoj akciji Europola i policija više zemalja, među kojima je i Hrvatska, uhićeno 178 osoba diljem Europe koje su se bavile ovom vrstom kriminala.

>> Oprez, građani! Policija upozorava na novi oblik prijevare!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar navijač
navijač
14:40 22.11.2016.

Bolje biti i financijska mula, nego gologuza. Samo nek oni dobro plate.

BB
branko.baricic
17:33 22.11.2016.

sasvim je legalno od nekoga primiti novac,te isto tako ga nekome pokloniti.sto tu s tim ima policija ili bilo tko drugi?

Avatar Don-Corleone
Don-Corleone
22:38 22.11.2016.

Ovo sve nekako cudno,,ako mi neko ponudi tako nesto,,kako da ja znam dali je novac legalan ili ilegalan ?? I nebi mi palo na pamet zvat 192 nego nebi mene niko vise vidio ni novac isto,,kako da ja dodjem do tako nekoga pa da im dam racun pa neka salju :)