Oprez!

Policija upozorava na novu 'direktorsku' prijevaru putem elektroničke pošte

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Policija upozorava na novu 'direktorsku' prijevaru putem elektroničke pošte
21.03.2019.
u 17:10
CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana "direktorska" prijevara događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren tako da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke
Pogledaj originalni članak

Policija upozorava na pojavu novog oblika prijevare. PU osječko–baranjska objavila je danas da se u proteklih nekoliko mjeseci i na njihovom području pojavio novi oblik prijevare putem poruka elektroničke pošte. 

Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava.

CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana "direktorska" prijevara događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren tako da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke. Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke. Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku, a počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili uposlenika u njoj, navodi policija.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da, ako i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da se hitno uplati novac, obavezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektroničkom poštom) kontaktiraju pošiljatelja elektroničke pošte i provjere je li im baš on poslao poštu, kako ne bi postali žrtva. Ukoliko slučajno zaprimite takvu elektroničku poštu, obavijestite najbližu policijsku postaju, apelira policija. 

Prevario ga pa se kladio njegovim novcem

PU zagrebačka objavila je danas kako je dovršila kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom zbog osnova sumnje da je računalno prevario 28-godišnjaka.

Sumnja se da je početkom 2018. godine putem društvene mreže lažnim prikazivanjem činjenica stupio u kontakt i doveo u zabludu oštećenog, koji mu je, povjerovavši mu, poslao sliku svoje bankovne kartice. Osumnjičeni je potom pribavio i povjerljive podatke bankovne kartice te je bez znanja oštećenog, u periodu od sredine svibnja do sredine lipnja 2018. godine, putem interneta obavio 25 novčanih transakcija tako da je s računa oštećenog prebacivao i uplaćivao njegov novac na svoj račun registriran u kladionici. Novac je potom koristio na klađenje i za druge osobne potrebe. Sveukupna materijalna šteta iznosi oko 12.000 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog će biti podnijeto posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave, objavila je policija, upozoravajući građane da putem interneta ne daju svoje osobne podatke nepoznatim osobama.

VIDEO Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MA
MađarskaIna
17:34 21.03.2019.

Zar su ponovo naši pravi hrvati u akciji?

DU
Deleted user
19:13 21.03.2019.

Samo u adezejovim opcinama neko posalje mail, i opcinar plati 50000€ a da vidi vraga ne zna kome. Vjerodostojno.