vraćen vlasniku

Policija pronašla ukradeni bas i vratila ga "čika" Matiji

Foto: Duško Mirković/Pixsell
Matija Ivanović (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
Matija Ivanović (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
Matija Ivanović (1)
21.09.2012.
u 18:19
Mi glazbenici obično kažemo: “Ako nema berde, nema ni svirke!”
Pogledaj originalni članak

Gotovo šest mjeseci 75-godišnji Matija Ivanović iz Prekopakre nestrpljivo je čekao vijesti iz policije o svom basu koji mu je proljetos ukraden, a onda se jučer prijepodne pred obiteljskom kućom konačno zaustavio automobil iz kojega mu je pakrački policajac Danijel Medić iznio omiljeno glazbalo.

– Nije “pala” suza iz oka, ali sam se od srca nasmijao. Presretan sam i hvala dečkima što su ga pronašli. Dobro sam ga pogledao i drago mi je što sam vidio da nije oštećen. Sada, naravno, sve treba zaliti rakijicom – kazao je "čika" Matija.

Prvi bas Matija je u ruke uzeo prije 62 godine, a ovaj koji mu je nestao nabavio je 1992. Najprije je na njemu svirao u sastavu pri 76. samostalnom bataljunu, a sada je nezaobilazni član umirovljeničke skupine “Stare staze”.

Matija i njegov bas zajedno su obišli mnoge veselice u Hrvatskoj, od Požege i Daruvara, preko Zagreba do Rijeke da bi se zamalo zauvijek rastali nakon fešte u jednom kafiću obližnjeg Pakraca.

Sviralo se, kaže, te večeri za društvo od dvadesetak ljudi, a svi su se razišli oko ponoći. Kako su se u autu do kuće vozila njih četvorica, za bas nije bilo mjesta, pa ga je  Matija ostavio u kafiću, no kada se naknadno vratio po njega, tamo ga više nije bilo.

– Vlasnik kafića mi je kazao da nije vidio tko je odnio bas, što mi je bilo malo čudno jer to nije violina da se može sakriti pod jaknu. Mislio sam tada da se netko šali i da će mi ga vratiti kad mu platim piće, ali nitko ga nije vraćao pa sam prijavio policiji. Polovni je to bas, ne vrijedi više od 5000 kuna, no mnogo toga lijepog smo zajedno prošli i za mene ima neprocjenjivu vrijednost – dodao je Matija.

Policija je priopćila kako je instrument ukrao 48-godišnjakom s područja općine Lipik, no tko mu je ukrao bas, Matiju baš previše i ne zanima. Važno mu je, kaže, da je njegov stari “glazbeni prijatelj” pronađen jer proteklih pola godine zbog krađe nije svirao.

– Mi glazbenici obično kažemo: “Ako nema berde, nema ni svirke!” Sada je bas tu pa će naše “Stare staze” moći zasvirati sljedeći mjesec na susretu umirovljenika u Požegi, a proslavit ćemo i skoro rođenje mog unuka – veselo je rekao Matija.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.