TEHNOLOGIJA PROTIV NASILJA Pod videonadzorom školski hodnici, dvorišta i prilazne ulice, a precizne kamere snimaju i noću

Policija povezana na školske kamere

02.11.2008.
u 19:31
Pogledaj originalni članak

U tristotinjak najugroženijih osnovnih i srednjih škola, smještenih uglavnom u velikim gradovima, u idućih nekoliko mjeseci trebao bi se postaviti sustav mrežnog videonadzora kako bi se smanjilo nasilje među učenicima te preveniralo ulaženje lokalnih nasilnika u školska dvorišta i školske zgrade.

Nadzor u 150 škola
Iz Ministarstva obrazovanja potvrdili su nam kako su za taj posao osigurali desetak milijuna kuna, čime videonadzor može dobiti oko 150 škola. Očekuju da će toliko škola opremiti i lokalne zajednice, a s Gradom Zagrebom je već dogovoren partnerski odnos u tome poslu.

Slični dogovori, očekuju u ministarstvu, trebali bi se postići i s ostalim velikim gradovima. Iako se ovaj projekt priprema već dulje, ipak, priznaju u ministarstvu, ubrzali su ga posljednji slučajevi nasilja u nekim zagrebačkim školama, ali i smrt učenika Josipa K. iz Andrijaševaca (Vinkovci).

Kao što je poznato, šesnaestogodišnjaka su prije desetak dana pretukli stariji kolege, a preminuo je desetak dana kasnije od teških ozljeda glave.

– Pod videnadzorom će biti unutrašnjost škola, posebno školski hodnici, ali i školska dvorišta te prilazne ulice. Pojedine su škole i do sada imale videonadzor, ali kako su imale analogne videokamere, njihove su snimke često bile neupotrebljive.


Foto: Renato Branđolica

Mega pixel kamere u network-sustavu imat će precizniju, oštriju sliku prikladnu za približavanje, odnosno uvećavanje, i, što je posebno važno, mogućnost snimanja noću – kažu u ministarstvu.

Prema njihovim riječima, ići će se na kritična područja, u škole koje su već detektirane kao problematične, u one koje su u rizičnim sredinama. U nekim su školama već ugrađene videokamere, no, nažalost, njihove snimke, tvrdi naš sugovornik, kada se incident dogodi, često nisu upotrebljive.

– Ubuduće će biti drukčije. Snimke događaja bit će dostupne ravnatelju, koji će rješavati manje incidente, bezazleniju učeničku tučnjavu i slično. Za ostalo, kada zatreba, snimka s kamera predat će se policiji i ostalim mjerodavnim službama. Tako učenike želimo zaštititi od nasilja vršnjaka, ali i nasilja odraslih – objašnjava naš dobro upućeni sugovornik.

Detekcija nepozvanih
Sustav videonazdora bit će povezan sa zaštitarskom službom i policijom, a osim što će snimiti nasilnika detektirat će i nepozvana gosta. Bit će dovoljno da prijeđe sustavom zaštićenu zonu i kamera će ga snimiti, a sustav će alarmirati zaštitare i policiju.

U ministarstvu računaju da će i ta mjera, uz pojačano zapošljavanje stručnih suradnika, prije svega psihologa i pedagoga, smanjiti nasilje među učenicima.


Videonadzor jeftiniji od zaštitara

Kamere koje će se postaviti, tvrdi naš izvor, neće biti moguće razbiti, moći će se uništiti samo eksplozivom. Postavljanje videonazora moguće je zahvaljujući umreženosti škola i Carnetu, a taj oblik zaštite jeftiniji je od angažiranja zaštitarskih službi. Po školi će stajati 100.000 kuna, dok bi zapošljavanje zaštitara školu, odnosno državni proračun, na godinu stajalo oko tristo tisuća kuna. Kamere bi, osim unutrašnjosti škole, trebale snimiti i vanjsku zonu – prije svega školsko dvorište i prilazni put, a prema iskustvima škola koje već imaju videonadzor kao jedan od zaštitnih mehanizama, nasilje i vandalizam osjetno se smanje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr