DAROVI BOGATAŠICE

Pokrenuta istraga o donaciji nasljednice L'Oreala Sarkozyju

Foto: AFP
Pokrenuta istraga o donaciji nasljednice L'Oreala Sarkozyju
Autori sd, zb
06.07.2010.
u 19:45
Knjigovotkinja Claire T. ispričala je da je ministar rada Eric Woerth od Lilliane Bettencourt primio na ruke 150.000 eura za Sarkozyjevu predizbornu kampanju za predsjedničke izbore 2007. godine.
Pogledaj originalni članak

Francuski tužitelji jučer su pokrenuli službenu istragu o navodnoj nelegalnoj donaciji nasljednice L'Oreala Liliane Bettencourt  za izbornu kampanju predsjednika Nicolasa Sarkozyja 2007., objavio je BBC.

Portal Mediapart izvijestio je, pozivajući se na svjedočenje bivše knjigovotkinje L'Orealove nasljednice, da je milijarderka zajedno sa svojim posljednjim suprugom redovito financijski podržavala konzervativne francuske političare. Knjigovotkinja je tako ispričala da je ministar rada Eric Woerth primio na ruke 150.000 eura za Sarkozyjevu predizbornu kampanju za predsjedničke izbore 2007. godine. Osim što taj novac  nije prijavljen kao dobrovoljni prilog za kampanju, on i premašuje zakonske granice za donacije. U Francuskoj fizička ili pravna osoba političkoj stranci godišnje smije darovati 7500 eura, a predsjedničkom kandidatu 4600 eura. Sarkozyjev ured jučer je te navode demantirao kao "potpuno neistinite".

Claire T. koja je 12 godina, do studenoga 2008. godine, radila u knjigovodstvu nasljednice L'Oreala ispričala je policiji da je Sarkozy, kada je još bio gradonačelnik pariškog predgrađa Neuilly za poticanje svoje političke karijere od velikodušne bogatašice više puta osobno u njezinoj kući dobio omotnice s novcem. 

Ministar rada Woerth već je tjednima na udaru kritika nakon što je izašlo na vidjelo da je njegova supruga nadležna za upravljanje imovinom Liliane Bettencourt. Najbogatija žena u Francuskoj navodno je velike novčane iznose prebacila u inozemstvo, mimo poreznih organa i to u vrijeme dok je Woerth bio ministar financija. Njegova supruga je pod pritiskom javnosti dala otkaz. Sumnju u utaju poreza pobudili su tajno snimani telefonski razgovori bogate nasljednice s tvrtkom koja upravlja njezinom imovinom. Razgovore je snimao sluga bogatašice na zahtjev njezine kćeri koja pokušava dokazati da je njezina 87-godišnja majka duševno bolesna jer je fotografu Francoisu-Marieu Banieru dala gotovo milijardu eura. 

Kako bi umanjio štetu i popravio svoju sliku u javnosti, Sarkozy je otpustio dva državna tajnika zbog zloporabe položaja. Jedan je na državni račun nabavio luksuzne cigare vrijedne 12.000 eura, a drugog se optužuje da je za službeni put za 116.000 eura unajmio privatni zrakoplov umjesto da je letio znatno jeftinijom redovitom linijom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
20:03 06.07.2010.

A kad je Sarko bio gradonačelnik Pariza ?! Aj što ne znate fr., al ne znate ni engleski !

OB
-obrisani-
20:55 06.07.2010.

Aha, ispravili ste, za pohvalu. ;o)

JA
Jazuji
09:52 07.07.2010.

Bilo kuda KiKi svuda!! KiKi=Korupcija i Kriminal