Ivan Turudić:

'Poklič 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav, to više nitko ne poriče'

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Ivan Turudić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Ivan Turudić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Ivan Turudić
14.08.2019.
u 14:12
- Posve je moguće da drugo vijeće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku - rekao je Turudić komentirajući osuđujuću presudu Visokog prekršajnog suda
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić rekao je kako misli da presuda Visokog prekršajnog suda, koji je kaznio izvođača pjesme Bojna Čavoglave zbog pozdrava Za dom spremni, ne znači da će to ubuduće biti obvezno za sva tijela prekršajnog progona.

- Posve je moguće da drugo vijeće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku - rekao je Turudić na televiziji N1

Dodao je kako se, dok se ne donese ujednačeno pravo shvaćanje, sve prepušta sudskoj praksi za koju treba puno vremena da se ujednači. Istaknuo je kako je sporna pjesma nastala 1991., a pravosuđu je bilo potrebno 28 godina da se iznjedri jedan pravni stav. 

- Mislim da to nije dobro i da to stvara pravnu nesigurnost - rekao je Turudić.

Naglasio je kako je i to "stav jednog vijeća, nije to stav svih vijeća kojih ima tko zna koliko", te da neko drugo vijeće istog suda koje ne zauzima isti pravni stav može donijeti drugačiju odluku, "ali onda se mora održati sjednica odjela i donijeti pravno shvaćanje". 

- Poklič "Za dom spremni" je ustaški pozdrav, mislim da više nitko ne poriče, pa čak i da je naša predsjednica shvatila da je to pozdrav koji nije dopušten, da to nije nikakav stari hrvatski pozdrav - rekao je također Turudić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

RP
rpzagreb
15:46 14.08.2019.

Svako tko danas, u 2019-oj još spominje neke partizane, ustaše, udbu i ostala manipulativna besmislena sranja trebao obavezno proći test inteligencije.

YY
yy1
16:30 14.08.2019.

Više nitko ne poriče lustraciju.

AG
Agricola
14:27 14.08.2019.

Bitno da si ti ofarbao kosu.