POGOĐENA PROJEKTILOM

Pogledajte satelitske snimke: Probijeno krovište nuklearke, Kijev i Moskva međusobno se optužuju

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
A satellite imagery shows closer view of reactors at Zaporizhzhia nuclear power plant
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Zaporizhzhia Nuclear Power Plant near Enerhodar
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
A satellite imagery shows holes in the roof of Zaporizhzhia nuclear power plant
Autori Vecernji.hr, Hina
30.08.2022.
u 12:25
Nakon informacija o tomu da je projektil probio krovište skladišta, dužnosnici su rekli da je razina radijacije u postrojenju normalna
Pogledaj originalni članak

Nuklearna elektrana Zaporižja na jugu Ukrajine, koju su zauzele ruske snage u ožujku, ali u njoj još uvijek radi ukrajinsko osoblje, žarište je sukoba, a obje strane međusobno se optužuju za granatiranje u blizini. Dužnosnici koje je u Ukrajini postavila Rusija u ponedjeljak su kazali da je ukrajinski projektil probio rupu u krovu skladišta goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižja. 

I Kijev i Moskva negiraju da su gađali najveću europsku nuklearnu elektranu, istodobno se međusobno optužujući za taj čin. Nakon informacija o tomu da je projektil probio krovište skladišta, dužnosnici su rekli da je razina radijacije u postrojenju normalna. Objavljena je i satelitska snimka koja pokazuje rupu na krovu skladišta.

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
Nuklearna elektrana Zaporižja

Misija IAEA-e

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputila se u postrojenje i trebala bi kasnije ovog tjedna pregledati i procijeniti eventualnu štetu.

Predvođena šefom IAEA-e Rafaelom Grossijem, misija će procijeniti radne uvjete i provjeriti sigurnosne sustave, priopćila je organizacija sa sjedištem u Beču. Također će "obavljati hitne zaštitne aktivnosti", što se odnosi na praćenje nuklearnog materijala.

Visoki ruski diplomat rekao je da se Moskva nada da će misija odagnati zablude o navodno lošem stanju elektrane.

Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Nuklearna elektrana Zaporižja

Kremlj je rekao da je misija IAEA-e "potrebna" i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne napetosti u elektrani. Misija mora raditi svoj posao na politički neutralan način, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz kompleksa kako bi se osiguralo da on nije meta.

"I dalje vjerujemo da bi kontrolirano zatvaranje nuklearnih reaktora u Zaporižju bila najsigurnija i najmanje rizična opcija u bliskoj budućnosti", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby. Ali Kremlj je ponovno odbacio napuštanje mjesta.

VIDEO Putin pali plin koji je trebao biti dostavljen Europi? Sateliti snimili neobičnu aktivnost u ruskom postrojenju

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Mamlazac
Mamlazac
12:43 30.08.2022.

Nije lako Ruskim vojnicima kojima nuklearka naj sigurnije skloniste. Ne bi se mjenjao s njima.

GI
gira
13:14 30.08.2022.

globalisti gube na svim poljima,narod ih je skužio , njima je jedini izlaz kaos.

DU
Deleted user
13:11 30.08.2022.

Ma dajte ljudi!!! Jučer su prikazali satelitske snimke ruskih kamiona uz reaktor nuklearke, a danas kažu kako su Rusi pogodili krov te iste nuklearke zog istog reaktora. Ako lažete, daj barem lažite malo uvjerljivije.