glavna primalja:

'Podržat ćemo štrajk, ali porodit ćemo sve rodilje'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
'Podržat ćemo štrajk, ali porodit ćemo sve rodilje'
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
30.07.2013.
u 11:00
Oko 800 zagrebačkih babica žele se školovati u Zagrebu, a ne u Splitu ili Rijeci
Pogledaj originalni članak

Štrajku medicinskih sestara i liječnika pridužit će se i primalje. One su, tvrdi Blaženka Sumpor, glavna primalja u KBC-u Sestara milosrdnica, i u kolektivnom ugovoru koji je 2011. potpisao Darko Milinović sa sindikatima bile zakinute.

– Odjelne sestre dobile su 16 posto na uvjete rada, a babice u rađaonici samo 14 – kazala je B. Sumpor. A rađaonica je poput operacijske dvorane jer u njoj događaju i porođaji s komplikacijama pri kojima su potrebni različiti zahvati i ističe kako će tražiti da taj dodatak u novom KU bude 25 posto.

A osim dodatka na plaću, babice su se ovaj put odlučile boriti, kako za školovanje, i za to da dobiju sva prava u skladu s EU direktivom.

– U Zagrebu ima osamsto primalja, a nema fakulteta na kojem se mogu školovati – rekla je B. Sumpor i dodala kako postoji samo izvanredni studij u Rijeci i redoviti u Splitu koji godišnje upisuju tridesetak polaznika.

Svejedno im je, poručuje, hoće li ministarstvo to školovanje organizirati na Zdravstvenom veleučilištu ili Medicinskom fakultetu.

– Takvo školovanje omogućit će nam da se izjednačimo s primaljama na Zapadu – ističe primalja.

Naime, primalja je tamo zadužena ne samo da porađa djecu nego i da vodi zdrave trudnoće, a poslije i babinje.

– To u Hrvatskoj nije moguće jer babice rade isključivo u rađaonicama – kaže Blaženka Sumpor.

Stoga će od ministarstva tražiti i da im se omogući promjena sistematizacije radnih mjesta te da primalje “izađu iz rađaonica” i dobiju svoja mjesta i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Babice na Zapadu mogu otvoriti i privatne ustanove, a u njima mogu nuditi usluge poput tečaja dojenja, njege djece – istaknula je primalja i dodala kako i hrvatske babice žele ista prava. Sve su to, poručuje, razlozi zbog kojih će babice štrajk podržati no pacijentice neće biti zakinute.

– Ako štrajka bude, rodilje ga neće niti osjetiti jer će svi porođaji biti pomno odrađeni – poručila je Blaženka Sumpor.

>>Imam i rak, onaj ružni, neizlječivi. Kako to da ne mogu dobiti lijek?

>>Mrsić: Štrajk je legitiman, ali nadam se da ćemo naći rješenje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.