NAKON BROJNIH AFERA

Počinje izvanredni nadzor trgovačkih sudova zbog stečajnih postupaka

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ivan Malenica
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ivan Malenica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
20.02.2021.
u 10:04
Na pitanje koji će trgovački sudovi biti prvi na redu za nadzor i kreće li inspekcija odmah i na Trgovački sud u Zadru, iz Ministarstva odgovaraju da će posebnu pozornost posvetiti sudovima na kojima neka situacija povezana sa stečajnim postupcima kulminira
Pogledaj originalni članak

Pravosudna inspekcija kreće u izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Zagrebu, a onda i svih ostalih trgovačkih sudova zbog – stečajnih postupaka!

– Možemo vam potvrditi da pravosudna inspekcija kreće u izravni izvanredni nadzor, prvo tu u Zagrebu, da vidimo u kojim segmentima “štekaju” stečajni postupci, koje su najveće teškoće i što mi kao Ministarstvo i zakonodavac možemo učiniti da se to popravi – poručili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave, nakon što je dan ranije resorni ministar Ivan Malenica najavio da namjerava mijenjati Stečajni zakon, posebno u dijelu koji se odnosi na nadzor rada stečajnih upravitelja.

Na pitanje koji će trgovački sudovi biti prvi na redu za nadzor i kreće li inspekcija odmah i na Trgovački sud u Zadru, iz Ministarstva odgovaraju da će posebnu pozornost posvetiti sudovima na kojima neka situacija povezana sa stečajnim postupcima kulminira. Zadarski sud mogao bi biti među prvima s obzirom na nedavne događaje s tragičnim epilogom, nakon što je, konsterniran načinom na koji se prodaje imovina iz stečaja nad njegovom tvrtkom Matkol, Branko Koloper zatražio poništenje stečaja mailom uredu predsjednika tog suda, naslovljenim na stečajnu sutkinju Radojku Danek, da bi potom krenuo u ubilački pohod osoba povezanih sa stečajem.

Ovih su dana uslijedila i uhićenja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, suca Mihaela Kovačića, stečajnih upravitelja Ive Petanjek i Branka Petanjeka te niza osoba koje su osumnjičene da su iz stečajnih postupaka izvukle oko 30 milijuna kuna.

Prema podacima koje je na osnovi rada Domagoja Sajtera, profesora Ekonomskog fakulteta u Osijeku, pod nazivom “Stečaj: okvir za malverzacije ili za namirenje vjerovnika i rehabilitaciju povjerenja”, analizirao doktor ekonomskih znanosti Vencel Čuljak, u Hrvatskoj je u 17 godina provedeno više od 14.000 stečajeva sa stečajnom masom od 112,4 milijarde kuna te je za 250 stečajnih upravitelja isplaćeno 6,8 milijardi kuna bruto naknada. To je 6,8 milijardi razloga za nadzor! 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

Avatar Terra
Terra
10:09 20.02.2021.

Kome vi mažete oči? Pa njih treba kontrolirati SOA i ostali represivni aparati....mogli su ući u prvu birtiju i saznati dio kriminala koji se radi...pa to su kokošari koji misle da su nedodirljivi, u stvarnosti ih se riješi u jedno radno prijepodne...sve je stvar političke volje

PL
plitko
10:41 20.02.2021.

Stečajevi su jedna od najvećih pljački u povijesti. Modus operandi pljačke je davno postavljen, pokradene su milijarde i milijarde, uništeni životi tisuća obitelji i nikakav prigodni nadzor od par mjeseci to neće promijeniti. A s obzirom na učinkovitost našeg sustava, niti spriječiti nove stečajno pljačkaške pohode.

SJ
Sve je uzalud
11:28 20.02.2021.

.....što su do sada radili.................da su kontrolirali ne bi bilo problema...............nema se više što kontrolirati.......