Ponižavajući doček Obame

Početak kraja 85-godišnje alijanse Bijele kuće i kuće Al-Saudovih

Foto: Reuters/PIXSELL
Barack Obama i Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
A guard ushers away photographers as U.S. President Barack Obama meets with Saudi King Salman at Erga Palace upon his arrival for a summit meeting in Riyadh, Saudi Arabia April 20, 2016. REUTERS/Kevin Lamarque
Foto: Reuters/PIXSELL
Barack Obama i Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
Barack Obama i Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
Barack Obama i Salman
30.04.2016.
u 22:42
Vlatko Cvrtila kaže da SAD, bez obzira na to što se događalo u povijesti, ako želi zadržati moć, mora imati nove partnere, među njima i Iran
Pogledaj originalni članak

Odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije nisu više ni bliski ni prijateljski kao što su bili desetljećima. Iako su po nekim pitanjima i dalje saveznici, sve je više točaka oko kojih se razilaze. 

Analitičari su uvjereni da polako dolazi kraj 85-godišnje alijanse Bijele kuće i kuće Al-Saudovih i da se stvara nova geopolitička karta Bliskog istoka na kojoj Iran postaje ne samo glavna sila nego, što je još važnije – zemlja partner SAD-a u rješavanju bliskoistočnih sukoba.

Sukob između dva stara partnera isplivao je nedavno kada je američki predsjednik Barack Obama doživio pravo diplomatsko poniženje od saudijskog kralja Salmana. Obamu je u zračnoj luci dočekao običan činovnik, princ Fejsal Al-Saud, guverner Riyada. No taj sukob tinja otkako je saudijski kralj Salman zasjeo na prijestolje prije više od godinu dana. Poznat po svojoj ratnoj retorici i bliskosti vehabijskoj ideologiji, htio je uvući SAD u ratove u Jemenu, a najviše u Siriji. U saudijskim medijima moglo se tako čitati brojne kritike na račun Baracka Obame jer su očekivali agresivniju borbu protiv Bashara Al-Assada i američku vojnu intervenciju. No Obama je to odbio učiniti. Kada je Saudijska Arabija sama htjela izvesti vojnu intervenciju u Siriji, poput one u Jemenu, Washington joj nije dao podršku. Još je jedan problem Iran, odnosno nuklearni dogovor Amerike i zemlje koju Saudijska Arabija smatra izravnim neprijateljem, što Saudijci smatraju zabijanjem noža u leđa.

Cijelo ovo vrijeme vatra je polako tinjala između dvaju bliskih saveznika, SAD-a i Saudijske Arabije. Ali pravi je požar buknuo nakon što je SAD htio objaviti izvješće o istrazi o 11. rujnu i napadu na Ameriku. Taj dio izvješća nikada nije objavljen, ali prema informacijama koje su iscurile u javnost, u njemu su podaci koji govore o povezanosti terorista koji su izvršili napad na SAD i određenih vrlo visokih krugova u saudijskoj kraljevskoj obitelji. Oni su navodno bili izravno povezani s teroristima. Prema izvješću, Al-Qa’idin čovjek Ghassan al-Sharbi, koji je izrađivao bombe i uzimao satove letenja zajedno s nekim od terorista koji su izveli napade 11. rujna, iako on u njima nije sudjelovao, bio je izravno povezan sa saudijskom kraljevskom obitelji. Al-Sharbi je uhićen 2002., a trenutačno se nalazi u Guantanamu. Poznato je da su petnaestorica od 19 otmičara i terorista bili državljani Saudijske Arabije.

Poremetio odnose

– S obzirom na dosadašnje odnose SAD-a i Saudijske Arabije, u kojima su Sjedinjene Države do sada pomagale toj zemlji i održavale njezinu moć u regionalnom trokutu moći između Iraka, Irana i Saudijske Arabije, sada je došlo jedno razdoblje i događaj koji je poprilično poremetio te njihove odnose – kaže stručnjak za geopolitiku profesor Vlatko Cvrtila. Ističe kako je sve kulminiralo objavom izvješća o terorističkom napadu 11. rujna u koji je direktno umiješan uži krug kraljevske obitelji Al-Saud. Nakon toga Saudijci su zaprijetili povlačenjem svojih obveznica u vrijednosti oko 750 milijardi dolara iz američkih banaka, što bi znatno utjecalo na američko gospodarstvo i vrijednost američkog dolara.

Iako su Saudijci bili uvjereni kako će Barack Obama popustiti u svojim stavovima glede rješavanja krize na Bliskom istoku, ni nakon dva sata mučnog razgovora s kraljem Salmanom nije došlo do napretka. Unatoč tome što je iz Bijele kuće izašlo priopćenje kako su dvojica čelnika potvrdila svoje povijesno prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo, većina arapskih medija izvijestila je kako se sastanak zapravo pretvorio u žustru raspravu u kojoj je revoltirani Barack Obama ljutito kritizirao kralja Salmana zbog njegove agresivne politike u regiji i kršenja ljudskih prava. Salman je pak stao u zaštitu pravosudnih organa svoje zemlje. Najveći udarac koji je Obama zadao saudijskom kralju i ostalim zemljama Zaljeva jest što se, kako kažu, udaljio iz regije i time dao više prostora njihovu suparniku u regiji Iranu, koji postaje sve dominantniji. Analitičari smatraju da se takvom svojom politikom Obama počeo udaljavati od radikalne vehabijske Saudijske Arabije i okrenuo novu stranicu prema svom dojučerašnjem neprijatelju Iranu.

Profesor Vlatko Cvrtila smatra da su SAD i Iran na pravom putu da kroje novu geopolitičku kartu Bliskog istoka.

– U posljednjih desetak dana pojavio se problem u diplomatskoj komunikaciji između SAD-a i Saudijske Arabije. Odnosi su postali napeti i konfuzni, pogotovo nakon što je SAD polako počeo ukidati sankcije Iranu. Amerikanci su se sve više počeli otvarati prema Iranu i tako je SAD htio biti prva država koja pruža ruku Iranu. I to ne bez razloga: Iran drži ključeve ne samo Sirije nego i drugih sukoba u Jemenu i u Iraku – govori Cvrtila koji smatra da je Irak jedna od strateški najvažnijih zemalja za SAD.

Komunikacija s Iranom

Irak je sada pod određenim utjecajem Irana s obzirom na šijitsku većinu pa možemo govoriti kako Iran ima povećanu regionalnu moć. Bilo bi nelogično da SAD i dalje inzistira isključivo na suradnji sa Saudijskom Arabijom jer ona ovisi o njihovoj, američkoj moći kako bi bila regionalna sila. Logično je da se SAD okreće onima koji sada njima daju jednu takvu moć, a to je upravo Iran. Bez obzira na to što se događalo u povijesti, ako SAD želi zadržati svoju razinu moći na tom prostoru, on mora imati i druge partnere, ne samo ove tradicionalne. To onda podrazumijeva diplomatsku komunikaciju i suradnju s Iranom. To su činjenice i zasigurno ćemo biti svjedoci kako će se ta suradnja razvijati – kazao je Cvrtila. Naglašava kako se sile ponekad neće potpuno usuglašavati oko nekih interesa, ali će prije svega inzistirati na zajedničkim interesima.

S druge strane Riyad želi da Obami što prije završi mandat nadajući se da će s novim predsjednikom, koji bi bio agresivniji i neprijateljski raspoložen prema Iranu, uspjeti naći zajednički jezik.

– Mislim da dolazak novog američkog predsjednika neće donijeti nikakve promjene glede odnosa sa Saudijskom Arabijom. Bit će još zahlađenih odnosa i teških riječi između dviju zemalja, ali još uvijek su one jako strateški povezane i jedno dulje vrijeme zasigurno se neće događati neki veliki pomaci. Ono što ide u prilog SAD-u jest to što nisu više ovisni o saudijskoj nafti. Kako vrijeme bude odmicalo, tako će i ta povezanost biti manja i ovisi koliko će još SAD imati volje i željeti održavati Saudijsku Arabiju ovako moćnom. Zasigurno neće dopustiti da potpuno oslabi i održavat će do određene granice i dalje te odnose koji će biti neka vrsta garancije u slučaju ponovnog zahlađenja odnosa s Iranom. U tom će slučaju SAD opet igrati na kartu Saudijske Arabije kako bi vršio pritisak na Iran – ističe Cvrtila. Upozorava kako bi obje zemlje mogle tražiti od Amerikanaca da budu jasniji u svojim politikama ravnoteže jer im takva dvostruka politika SAD-a neće uvijek odgovarati.

>>Obama želi intenzivirati borbu protiv ISIL-a uz saveznike iz Zaljeva

>>Obama saudijskom kralju izrazio zabrinutost zbog ljudskih prava

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.