AFERA INDEKS 3

Počelo ponovljeno suđenje zbog kupovine ispita na zagrebačkoj ekonomiji, 17 optuženika niječe krivnju

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Počelo ponovljeno suđenje zbog kupovine ispita na zagrebačkoj ekonomiji, 17 optuženika niječe krivnju
20.10.2015.
u 15:51
Riječ je o optužbama za kupovinu i prodaju ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu u ožujku 2013. ukinuo Vrhovni sud
Pogledaj originalni članak

Deša Mlikotin Tomić  i  još 16 optuženika, mahom što bivših, što sadašnjih zaposlenika Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te studenata i posrednika ponovno je  sjelo  na  optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda, u već pomalo zaboravljenoj  aferi  Indeks  3. Riječ je o optužbama za kupovinu i prodaju ispita  na  zagrebačkom  Ekonomskom fakultetu te ponovljenom suđenju jer je prvu  osuđujuću  presudu u ožujku 2013. ukinuo Vrhovni sud. Nakon te odluke Vrhovnog suda, u listopadu 2013. počelo je ponovljeno suđenje protiv ukupno 23  osobe, a na početku tog suđenja, četiri su optuženika priznala krivnju, dok  ih  je preostalih 19 zanijekalo optužbe koje im se stavljaju na teret.

Najveće  iznenađenje tada je bio prvooptuženi Milan Ćevid, koji je na prvom suđenju  priznao  sve za što ga je USKOK teretio te je zbog toga bio osuđen na  dvije  i  pol  godine  dana  zatvora. U međuvremenu je očito promijenio mišljenje,   pa   je   zauzeo   stav  da  nije  kriv,  pri  tome  sam  sebe inkriminirajući,  tvrdeći  da  je  na  prvom  suđenju  lažno svjedočio. Tom prigodom  četiri  su osobe priznale krivnju pa je suđenje u odnosu na njih razdvojeno.  U  međuvremenu,  suđenje  je  u  odnosu  na  još  dvije  osobe razdvojeno, a ponovljeno suđenje protiv preostalih 17 optuženika, počelo je danas.  Svi  su  oni,  uključujući Ćevida te Dešu Mlikotin Tomić zanijekali krivnju,  a  njihove  su obrane iznijele uvodne govore te predložile dokaze koje će izvesti, a sljedeće ročište zakazano je za početak prosinca.

Inače, afera Indeks pretvorila se u pravosudni blockbuster, u kojem je više od 200 osoba u nekoliko odvojenih postupka bila optuženo i suđeno zbog kupoprodaje ispita  na  zagrebačkim  i osječkim fakultetima ekonomije, prava, prometa i medicine. Izuzev slučaja zagrebačke ekonomije, u kojoj se suđenje ponavlja, u većini drugih slučajeva donesene su pravomoćne osuđujuće presude.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OK
okvarbudovič
17:04 20.10.2015.

najbolje jos jjedanput provjeriti svjedozbe i diplome u zg holdingu,jos bi se vjerovatno naslo 50 % laznih.

BE
belimo
19:56 20.10.2015.

Da bi cirkus bio kompletan još fale likovi tipa .amić i .orvatinčić....

DU
Deleted user
19:13 20.10.2015.

deša papa u fijakeru,uslast dešo,pljuc..ne bi oni..auf