Počeli parlamentarni izbori u Rumunjskoj

30.11.2008.
u 08:48
Pogledaj originalni članak

U Rumunjskoj su u nedjelju ujutro u 7 sati po srednjoeuropskom vremenu počeli parlamentarni izbori.

Prve procjene se očekuju odmah nakon zatvaranja biračkih ureda u 19 sati.

Oko 18 milijuna birača glasat će na izborima obilježenim tijesnim dvobojem socijaldemokratske ljevice (PSD) i desno liberalne stranke predsjednika države Traiana Basescua (PDL). Nacionalno liberalna stranka dosadašnjeg premijera Calina Popescua Tariceanua (PNL) trebala bi, kako ispitivanja pokazuju, izgubiti na izborima, ali joj ankete ipak predviđaju oko 20 posto glasova.

Prema anketama obje stranke u oporbi, PSD i PDL trebale bi dobiti 32 odnosno 35 posto glasova, što nije dovoljno za samostalno formiranje vlasti, tako da će PNL vjerojatno biti nezaobilazna za stvaranje buduće vladajuće koalicije.

Predsjednik Basescu izjavio je uoči izbora kako očekuje da se formiranje vlade protegne do kraja godine.

Promatrači ocjenjuju da su moguće sve vrste koalicije nakon izbora.

Prvi su na ovim izborima glasali rumunjski državljani u subotu navečer u Wellingtonu na Novom Zelandu, javlja agencija Mediafax, a posljednji glasovi će stići iz američkih ureda čije je zatvaranje predviđeno za 5 sati po srednjoeuropskom vremenu u ponedjeljak ujutro.

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr