Afera Dragulji

'Po nalogu ministra davala sam novac Zagorcu i drugima'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
'Po nalogu ministra davala sam novac Zagorcu i drugima'
21.05.2014.
u 21:23
Nisam mogla tražiti objašnjenje za nalog koji mi je dao ministar ili direktor banke. Bila su to čudna vremena, kazala je Ivanka Zorić
Pogledaj originalni članak

– Po nalozima, uglavnom tadašnjeg ministra financija, pokojnog Joze Martinovića, predavala sam u banci u više navrata veća novčana sredstva Vladimiru Zagorcu, koji je tada bio, mislim, direktor RH Alana. Novac sam uz potvrdu da su preuzeli novac osim Zagorcu davala i određenom krugu istih osoba. Ne smijem reći njihova imena jer me na to obvezuje čuvanje službene tajne. Događalo se to od početka 1990-ih do 1996., 1997. – svjedočila je danas u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Ivanka Zorić, bivša šefica zagrebačke poslovnice PBZ-a i trezora u Ulici Franje Račkog u postupku u kojem je Vladimir Zagorec tužio Tereziju Barbarić, nekadašnju pomoćnicu Joze Martinovića, zbog davanja lažnog iskaza u aferi Dragulji, u kojoj je Zagorec pravomoćno osuđen.

Barbarić je, naime, u tom procesu svjedočila da je vidjela dragulje kod Zagorca.Na pitanje sutkinje Rahele Valentić s kojeg je računa dizala novac, koji je predavala Zagorcu, Zorić je uzvratila: “Ne znam”!

– Je li vam bilo čudno zašto na nalogu za isplatu novca ne piše za koje se potrebe isplaćuje? – pitala je sutkinja.

– Nisam mogla tražiti objašnjenje za nalog koji je dao ministar ili direktor. Bila su to čudna vremena. Znalo se uglavnom zašto taj novac ide - odgovorila je.

Tek je poslije na kraju dvosatnog svjedočenja na pitanje Terezije Barbarić kazala da je jednom iz trezora banke novac nošen u sef Terezije Barbarić, koja se tada iz Ministarstva financija bila s Martinovićem vratila u PBZ.

Znalo se da je novac išao za oružje, a ne za krastavce – kazala je.

Nije znala odgovoriti na pitanje zašto je Martinović u Ministarstvo financija poveo sa sobom samo Tereziju Barbarić, odnosno Biljanu Sučić, kako se tada zvala. Svjedokinja je kazala i da je nosila novac u MORH, ali ne smije reći kome. Na pitanje sutkinje koji je status tada imala Barbarić je uzvratila: – Ona je odmah bila u rangu iza Martinovića. Rekao je da kad on ne daje naloge da je ona za to ovlaštena. No, je li Barbarić radila i za RH Alan, kaže da je to tada bilo teško utvrditi. Barbarić joj, tvrdi, nikad nije govorila da je vidjela dragulje. Kazala je također da ne zna ništa o izvlačenju dokumentacije iz PBZ-a nakon smrti Martinovića. U lipnju će u ovom postupku, među ostalima, biti saslušani kao svjedoci Božo Prka i Markica Rebić.

>> Bitka umirovljenog generala za milijune: i Vrhovni sud odlučio protiv Zagorca

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

AG
Agricola
22:05 21.05.2014.

Nema nikakvih dokaza protiv Zagija. Sve je to komplot Stjepana Mesića i Hrvoja Petrača koji su mu se tako osvećivali, a njih dvojica nisu baš neka mjera za poštenje.

OB
Objektivno...
22:10 21.05.2014.

E pa neka sada Zagi utera karu Meskeu Pa nek pravi društvo Boljkovcu

SE
sestrićna
22:46 21.05.2014.

a jadnica ona ništa nije znala..svi su krivi samo ona nije:))