Spasili radna mjesta

Plugovi iz Slavonije zaorat će brazde i na afričkim njivama

Plugovi iz Slavonije zaorat će brazde i na afričkim njivama
11.05.2010.
u 15:56
S kupcima iz Afrike nešto ranije smo pokušali poslovati u Mauritaniji, ali nam tamošnja politička situacija nije išla “na ruku” – potvrđuje Ante Ćerluka, direktor OLT-a.
Pogledaj originalni članak

Planule su osječke pneumatske sijačice, tanjurače, plugovi i motokultivatori na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije u marokanskom gradu Meknesu.

U OLT-u i MIO-u zadovoljno zbog toga trljaju ruke. Nagomilane zalihe, koje su ih početkom godine zbog recesije "gušile“ u skladištima, uskoro bi trebale pronaći svojega inozemnog kupca.

Isplaćene zaostale plaće

– Ovo je bio hrabar potez i velika nepoznanica na koju smo se odlučili, i u idućih 15 do 20 dana pretpostavljamo kako ćemo sklopiti konkretne ugovore. Teško je sada procijeniti njihovu vrijednost, ali na Sajmu poljoprivredne mehanizacije hit je bila naša pneumatska sijačica koja stoji oko 75.000 kuna te žitna sijačica ET 48 vrijedna oko 130.000 kuna. S kupcima iz Afrike nešto ranije smo pokušali poslovati u Mauritaniji, ali nam tamošnja politička situacija nije išla “na ruku” – potvrđuje Ante Ćerluka, direktor OLT-a dodajući kako se u posljednjih mjesec dana, nakon dužeg vremena, lagano počelo buditi i domaće tržište. Svojim radnicima, koji su početkom ove godine bili pred “vratima” štrajka, uspjeli su podmiriti sve obveze, a prije neki dan isplaćena im je i plaća za travanj.

Iskustva s Libijcima

Kao oltovcima, tako je i u MIO-u ovo bio prvi tržišni iskorak prema Marokancima. Ranija iskustva s područja sjeverne Afrike imaju tek s Libijcima.

– Nije riječ o nekim znatnijim količinama. Posao koji smo do sada napravili vrijedan je nekoliko tisuća eura, ali riječ je o našem vlastitom brandu motokultivatora koje smo im poslali. Povratne informacije su dobre, a tržište Maroka obećavajuće. Vidjet ćemo što dalje – rekao je Ante Mršo, direktor MIO-a.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UK
Ugo Kajvez
21:36 11.05.2010.

Dobri stari nesvrstani opet spašavaju hrvatsku ...... a EU!!?? ......

Avatar sebastian
sebastian
07:55 14.05.2010.

Samo naprijed, samo nemojte puno pricati politicarima, da ne bi oni blokirali te poslove, njima nije u interesu da neka tvrtka dobro posluje, oni zele to uvesti izvana !!!!!!