balansiranje mjera

Plenković: Kako će se epidemija razvijati, tako ćemo usmjeriti mjere. Nastojimo izbjeći zatvaranje

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
28.10.2020.
u 18:42
"Rade se projekcije i tu utakmicu balansiranja između zaštite zdravlja i očuvanja gospodarskih aktivnosti vodimo dok ne dođu cjepiva", rekao je
Pogledaj originalni članak

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, premijer Andrej Plenković obratio se medijima i komentirao širenje koronavirusa te uvođenje strožih mjera diljem Europe. 

Mnoge europske zemlje, uključujući i Njemačku čija je kancelarka Angela Markel davala izjavu u isto vrijeme kao i Plenković, uvode lockdown. "Nakon pogoršane epidemiološke situacije, donijeli smo novi paket mjera s ciljem da još jednom poduzmemo aktivnosti koje trebaju onemogućiti širenje zaraze", naglasio je premijer i dodao kako će na sutrašnjem sastanku raspravljati o koordinaciji daljnjih mjera. 

"Brojevi u mnogim državama Europske unije su puno gori nego u Hrvatskoj. Rade se projekcije i tu utakmicu balansiranja između zaštite zdravlja i očuvanja gospodarskih aktivnosti vodimo dok ne dođu cjepiva", rekao je i dodao kako smatra da su upravo cjepiva jedini pouzdani način zaustavljanja širenja zaraze. Najavio je i uvođenje novih mjera te dodao kako će nastojati izbjeći veće pooštravanje i zatvaranje.  

"Mjere koje poduzimamo i način na koji smo postupili je išao čvrstim apelom na odgovornost građana. Ovo je teška zarazna bolest i tu je ključna osobna odgovornost. Mi znamo koliko smo truda uložili da naše gospodarstvo i službe funkcioniraju i gledamo sve elemente. Kako se epidemija bude razvijala, tako ćemo usmjeriti mjere. Sutra ćemo, kada vidimo situaciju u drugim zemljama, predstaviti ono što radimo i koje su okolnosti", rekao je Plenković i zahvalio se zdravstvenim djelatnicima. 

VIDEO Ministar Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva!

"Svi djelatnici zdravstvenog sustavu ulažu nadljudske napore i prije svega im želim zahvaliti. Da bismo pravilno pratili kontakte, naši pozitivni sugrađani moraju biti transparenti", ustvrdio je i još jednom apelirao na odgovornost svih građana u suzbijanju širenja zaraze. 

Osvrnuo se i na nadolazeće lokalne izbore za koje je rekao kako će HDZ uskoro predstaviti svoje kandidate. 

"HDZ ide u ususret lokalnim izborima da ili stekne ili obnovi povjerenje u brojnim gradovima ili županijama", rekao je i dodao kako će proces izbora kandidata trajati nekoliko tjedana. "Kada dođe vrijeme imat ćemo kandidate, uključujući i za Zagreb", tvrdi. 

Vezano uz održanu sjednicu, premijer je kazao: "Ministar Darko Horvat nas je izvijestio o paketu koji se sutra usvaja na Vladi, to je potvrđivanje sporazuma o Fondu za obnovu nakon potresa, o prvom programu mjera", rekao je i najavio kako će Damir Vanđelić biti na čelu Fondu. Sutra će se, također, donijeti i odluka o minimalnoj plaći za 2021. godinu. 

Rekao je da ga ministar obrane Mario Banožić nije izvijestio o održanom sastanku s predsjednikom Zoranom Milanovićem, no to je, kako premijer tvrdi, uobičajeno. 

"Banožiću ne treba zeleno svjetlo da ima komunikaciju s predsjednikom. To su uobičajeni brifinzi i nije me izvijestio", rekao je i dodao kako je ista praksa bila prisutna i prije. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

BR
brojevi
21:35 28.10.2020.

Srećom da je večina pametna jer ovi bolesnici na stranicama VL portalo kao da su nikli iz srednjevjekovnog Portorikanskog reda ili su sljedbenici portala Ravna zemlja. Ne shvatljivo je kakva primitivna logika pokreće te umove da pišu takve zlonamjerne , ničim opravdane laži. Mogu razumjeti da su vam propala sva predviđanja i očekivanja ali to nije razlog da mrzite čovjeka jer je bolji od vaših samozvanih ikona.

HS
hren_sos
20:00 28.10.2020.

Nadam se kako se ipak neće dogoditi scenarij zatvaranja, ali kad vidim kako se većina ljudi ponaša, možda to i nije loša ideja...

MA
manipulacija
19:58 28.10.2020.

To je očito jedini način, rulja se i dalje ismijava i tvrdi kako je korona izmišljotina. Također kazniti sve političare koji se protive nošenju maski i pridržavanju mjera, na taj način samo odmažu svim ljudima koji čine sve kako bi pobijedili koronu.