O KRIZI I TURIZMU

Plenković za CNN: Među rijetkim smo zemljama koje nisu imale policijski sat niti potpuno zatvaranje

11.06.2021.
u 22:38
- Ako uspijemo ostvariti ove godine 60-70 posto rezultata rekordne 2019. godine, biti ćemo u vrlo dobroj situaciji - poručio je Plenković
Pogledaj originalni članak

Poznati CNN-ov novinar Richard Quest već nekoliko dana boravi u Dubrovniku gdje snima novu emisiju. S premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao je o covid krizi i nadolazećoj turističkoj sezoni.

Premijer je istaknuo da je Hrvatska imala vrlo balansiran pristup.

- Među rijetkim smo zemljama koje nisu imale policijski sat niti potpuno zatvaranje, osim zatvaranja u prvih mjesec, dva pandemije - kazao je Plenković.

Na Questov komentar da mnogi smatraju da je Hrvatska s popuštanjem mjera krenula "prerano i prejako", te da bi joj to moglo naštetiti, Plenković je rekao da će se to tek vidjeti te da je Hrvatska sigurna destinacija koja je spremna primiti turiste.

- Bili smo zemlja koja je imala gospodarski rast oko 3 posto, nismo imali proračunski deficit, imali smo uravnotežen proračun - kazao je Plenković osvrćući se na pretpandemijsko razdoblje, navodeći da je sve to doprinijelo da prošlogodišnji pad bude što manji. 

- U pandemiji smo stali uz naše radnike, poslodavce. Potrošili smo više od 10 milijardi kuna za doprinose radnicima i isplatili plaće gotovo 700.000 radnika. To je bilo krucijalno u ovoj krizi - dodao je.

CNN-ov novinar je kazao kako je u razgovoru s Dubrovčanima otkrio da sve najviše brine ekonomija koja nije dobra.

- Trebate dobru turističku sezonu ove godine, a riskantno je imati ju - konstatirao je.

- Osigurali smo za Hrvatsku 25 milijardi eura za idućih sedam godina. To je ogromna količina novca i velika financijska injekcija za našu ekonomiju. Točno je da je turizam u najboljim danima činio oko 19 posto BDP-a. Lani smo imali 50 posto prometa ostvarenog rekordne sezone 2019. godine. Sada želimo ostvariti rezultat iznad prošlogodišnjeg. Ako uspijemo ostvariti ove godine 60-70 posto rezultata rekordne 2019. godine, biti ćemo u vrlo dobroj situaciji - odgovorio je Plenković, ističući da su su poduzete sve epidemiološke mjere za siguran boravak turista u Hrvatskoj.

Na pitanje li zadovoljan koordinacijom EU partnera prilikom otvaranja i plana oporavka, Plenković je ustvrdio:

- S planom oporavka apsolutno. To je bilo ključno. Složili smo se ne samo za idući proračun, nego i oko fonda za oporavak "EU nove generacije", koji teži 750 milijardi eura. S te točke gledišta, smatram da je to velika pomoć koju svi trebamo u ovom trenutku. Oko cijepljenja smo imali vrlo dobru koordinaciju, vladala je solidarnost, bilo je dovoljno cjepiva za sve...

- Ima li ste groznu koordinaciju oko cijepljenja - prekinuo ga je Quest.

- To nije točno - odgovorio je Plenković, na što se ponovno nadovezao Quest i ocijenio da je uloga EU oko nabavke cjepiva bila pravi "fijasko".

- Problem je bilo kašnjenje AstraZenece. Nitko nije mogao znati da neće dostaviti što su obećali. Ali sada stvari idu bez problema. Svi koji se žele cijepiti u Hrvatskoj mogu to učiniti već ovaj tjedan - kazao je Plenković.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

FO
fortinaf
23:03 11.06.2021.

Kolko obozavam kada crveni prste od bijesa jer nemaju premijera kakav je Andrej HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA! Plenkovic bog i batina za vecinu hrvatskih politicara, a vi cuclajte

RI
rimac444
22:54 11.06.2021.

U svim nedaćama koje su zadesile Hrvatsku u dvije godine sreća je što na kormilu države imamo jednog Plenkovića i HDZ. Bila bi prava tragedija i kaos da su na vlasti slučajni bilmez sa svojom komunjarskom bagrom

ST
stefj
00:52 12.06.2021.

Je, istina je da su naše mjere bile labavije nego u većini EU i da imamo bolje rezultate nego mnoge zemlje koje su imale potpune lockdownove. Sa cijepljenjem je bilo malo problema, no ne više nego u ostatku EU-a... No ono što je problem, jest premali ili prespori rast prije ove krize, isto kao što će biti prespori rast i poslije nje. Gubimo korak s drugim tranzicijskim zemljama, a nema nikakve ambicije da bi se napravile reforme... Cijela gospodarska filozofija je potpuno suprotna od npr. jedne Irske, koja je uspjela dogurati do druge zemlje EU-a po BDP-u, a bili su najsiromašnija zapadnoeuropska zemlja. Stalno se forsira javni sektor, dižu se plaće u javnom sektoru, masovno se zapošljava u javnom i paradržavnom sektoru, a sve to guši gospodarstvo i sprječava zdravi rast... Vidimo da se toga drže ko pijani plota, tako da nema neke nade da će u budućnosti biti nešto puno bolje. Sve što valja bježi iz države, nitko se ne vraća, nema zašto...