PREMIJER RH

Plenković: Milanović se ponaša kao piroman koji se želi prerušiti u vatrogasca

Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
21.10.2020.
u 12:40
Plenković se tijekom obraćanja novinarima osvrnuo i na stanje s koronavirusom.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je danas ispred Društvenog doma u Baćinu na komemoraciji za nevine civilne žrtve.

Predsjednik RH Zoran Milanović pozvao je na sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u, kako je rekao, zakonskom sastavu i dodao da bi tu sjednicu trebalo sazvati odmah. Plenković mu je danas odgovorio.

"Što se tiče pisma koje je stiglo jučer, ja sam ga vidio u medijima prije nego što su ga donijeli u ured, to je prvo.

Drugo, mi smo na razini Vlade rekli da postoje tri načina na koje ćemo se boriti protiv radikalizacije i krenuli s tri aktivnosti.

Prva je direktno vezana uz ovaj slučaj, koji je javnost vidjela tek kad je policija objavila snimku napada na Banske dvore. Drugi je institucionalni dio borbe protiv radikalizma i u četvrtak ćemo zadužiti Koordinaciju za domovinsku sigurnost da analizira stanje i pojača međuresornu koordinaciju svih tijela i da izađe s prijedlogom mjera. Kad budemo imali takvu podlogu, konkretnu, sadržajnu i s pogledom na akcijski plan, onda možemo razmišljati o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Kad mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kad je sadržaj rasprave temeljito pripremljen.

Treća je točka politička borba protiv radikalizma u društvu, protiv stranaka koje odobravaju i nalaze razumijevanja za akte terorizma koje smo vidjeli u ponedjeljak pred zgradom Vlade", rekao je Plenković.

"Što se tiče samoga predsjednika Republike, nakon što je relativizirao taj napad, to meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Ja tako čitam tu njegovu poruku i kad dođe vrijeme, onda ćemo temeljito raspraviti o tome što misli", rekao je Plenković.

Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL
Foto: Slavko MidzorPIXSELL

"Odgovorit ću mu pismeno, a kada takav sastanak bude kvalitetno pripremljen, s obzirom na institucije, odlučit ćemo kad će se održati", rekao je Plenković.

Podsjetimo, predsjednik države Zoran Milanović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću predložio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se razmotrio utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti, a nakon napada na Markovom trgu.

Milanović je napisao Plenkoviću kako je uvjeren da će se složiti "da je prošlotjedni napad na policajce i Vladu Republike Hrvatske zločin s mogućim elementima terorizma koji je, prema do sada dostupnim informacijama, potaknut radikalizacijom u našem društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma".

Plenković se tijekom obraćanja novinarima osvrnuo i na stanje s koronavirusom.

"Danas imamo rekordan broj zaraženih, ali građani imaju povjerenje u ovu Vladu, do kraja godine izdvojit ćemo gotovo milijardu eura za pomoć privatnom sektoru. Mi ne podcjenjujemo pandemiju nego se s njom borimo najbolje što možemo. Mi ne mislimo da je ona karijes", dodao je pa se osvrnuo i na dug bolnica veledrogerijama, zbog čega Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova. 

"Danas na užem kabinetu Vlade očekujem detaljno izvješće ministra Beroša i Marića s tog sastanka održanog nedavno. U ovom trenutku imamo određena sredstva koja im možemo platiti. Kad krene zasjedanje Sabora, održat ću govor o stanju nacije, a nakon toga odmah će uslijediti rasprava o rebalansu proračuna i dugu prema veledrogerijama. To je poruka za njih, ona je racionalna i jasna", zaključio je premijer. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 79

VI
vidum
12:55 21.10.2020.

Ovo dete bre, mlogo nevaspitano. Ne znam šta je radila lekarka, ali mogla je bar da ga odvede kolegi psihijatru.

Avatar speak_loud
speak_loud
19:46 21.10.2020.

Nije odavno bilo anketa o popularnosti političara da vidimo kako nam stoje ova 2 pjetlića.

OR
Orilogorilo
13:06 21.10.2020.

Ni rijeci o teroristima iz njegove koalicije, koji su pobili ljude u Bacinu, a neosudeni su, i tako radikaliziraju hrvatsko drustvo u kojem nema pravde. Nepravda nuzno radikalizira!