grčki sumrak

Plaže prazne, turista u Grčkoj nema jer se ne osjećaju sigurno

Foto: 'Wolfgang Kunz'
'Europe, Greece, Khalkidiki, beach with mount Olympus in the back'
Foto: ''
'grcka_turizam1_nnn_rad_1606'
Foto: ''
'konstantin_dalamanis_nnn_ra'
Foto: ''
'ahilleas_haldeakis_nnn_rad_'
16.06.2012.
u 22:00
Uzdrmanom grčkom turizmu za ovu se sezonu predviđa pad od 15 posto, ali to je najoptimističniji scenarij koji predviđa skoro formiranje vlade.
Pogledaj originalni članak

Euro ili drahma, svejedno, ovaj je otok lijep bez obzira na valutu. Samo dođite, dođite... – kaže Konstantin Dalamanis, vlasnik bara na plaži na grčkom otoku Aegina, udaljenom 17 nautičkih milja od Atene. Možda je to i točno, ali u Europi je svakim danom sve manje turista koji bi ga slušali.

– Grčka je najljepša zemlja na svijetu... Dobro, uz Hrvatsku, ne zato što dolazite baš iz Hrvatske nego zato što sam bio kod vas i znam da je lijepa kao i Grčka. Ali o Grčkoj se sada govori previše negativno. Kad bi Europa prestala o Grčkoj govoriti samo negativno, to bi nam puno pomoglo – razmišlja Dalamanis dok sjedimo ispod suncobrana na njegovoj plaži, a više je od polovice ležaljki koje iznajmljuje prazno.

Samo loše vijesti

Ponavljanje grčkih parlamentarnih izbora, a njihov nedjeljni rezultat opet može biti neizvjestan, dodatno je naštetilo tamošnjoj turističkoj industriji. Od prošlog ljeta, praktično stalno između dviju sezona, iz Atene su najviše emitirane vijesti o prosvjedima, nasilju na ulicama, mogućnosti izlaska zemlje iz eurozone i svim crnim scenarijima koje bi takav događaj izazvao.

Nema naznaka da će iz Grčke uskoro početi stizati pozitivne vijesti, kako se nada naš sugovornik na plaži otoka Aegina. Grčki turizam ove sezone zabilježit će pad gostiju i prihoda od barem 10 do 15 posto, koliko predviđa Andreas Andreadis, predsjednik udruge turističkih poduzeća SETE. Od izbijanja krize turistička je industrija u Grčkoj pala čak 25 posto. Nakon dvije teške godine, prošla je godina bila dobra: rekordnih 16,5 milijuna turista ostavilo je 10,5 milijardi eura, što je desetpostotni rast turističkih prihoda u odnosu na 2010. godinu. To se pripisivalo bijegom turista iz arapskih zemalja i većem broju grčkih turista koji se odmaraju u svojoj zemlji.

Ali slična nesigurnost, koja je turiste lani odvratila od odlazaka u Egipat ili Maroko sada bi mogla odvratiti turiste iz Grčke.

>>Cijelu reportažu pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

AA
aabbcc
23:44 16.06.2012.

. Sad ne treba zuriti u Grcku vec cekati da Markel pocne turistima za Grcku davati pomoc od 1000 eura. / heee...turistima pomoc od Markel.

OB
-obrisani-
23:53 16.06.2012.

Vrijeme je za putovanje u Grčku... Povoljno , nema gužve

Avatar Idler 3
Idler 3
23:19 16.06.2012.

Zemlja u kojoj komunisti osvajaju značajan postotak na izborima nit nemre ništ bolje očekivat. Kod nas su komunjare barem "zamotane u celofan" i ne deklariraju se javno !!!