Kolumna

Plašenje strancima ide u valovima i neće vječno uspijevati

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Plašenje strancima ide u valovima i neće vječno uspijevati
06.11.2018.
u 14:40
U Njemačkoj lani zabilježeno najmanje prekršaja u posljednjih 25 godina
Pogledaj originalni članak

Broj imigranata koji su kažnjeni u Italiji zbog nekog kaznenog djela porastao je s 317 u 1995. godini na čak 1050 u 2015. Objava toga podatka svakako će izazvati hajku na strance i pomoći svim političarima koji žive šireći strah od dolaska izbjeglica. No u Italiji je 1995. godine bilo 700 tisuća imigranata, a 2015. pet milijuna. Porast broja imigranata ne samo što nije razmjeran porastu kaznenih djela koje su oni počinili, već je mnogo manji.

U Njemačkoj je prošle godine zabilježeno najmanje prekršaja u posljednjih 25 godina. Zanimljivo je da broj zločina pada i kada se radi o počiniteljima njemačkog i o počiniteljima nenjemačkog porijekla. U odnosu na 2014. godinu, prije migrantskoga vala, broj kaznenih djela u Njemačkoj smanjen je 5,8 posto.

U Italiji je 2007. bilo tri milijuna imigranata, a 2016. ih je bilo više od šest milijuna. No, kriminal je, ukupno gledajući, smanjen. Broj prijava prekršaja i kaznenih djela smanjen je s 2,9 milijuna na 2,6 milijuna. Smanjen je broj ubojstava, kojih u Italiji nikada nije bilo malo, ali je smanjen i broj seksualnih nasilja s pet tisuća prijavljenih na četiri tisuće.

Još je jedan podatak zanimljiv u tom kontekstu. Kada imigranti dobiju dokumente, odnosno mogućnost ostanka i rada, smanjuje se broj prekršaja koje čine. Više prekršaja i kaznenih djela počine oni koji nemaju regulirane dokumente. Pedesetih je u Švicarskoj otvorena rasprava o prevelikom broju kaznenih djela koja su počinili talijanski imigranti. Rasprava je nestala kada su smanjena i kaznena djela, a nestajala su kako su talijanski imigranti dobivali švicarske dozvole boravka. Talijani u tadašnjoj Švicarskoj počeli su otvarati slastičarnice i pizzerije.

Političari koji žive na pozornici plašeći pučanstvo strancima (kao i svi ostali koji se uz takve političare šlepaju) izgubit će svoje slogane kada će oni koji im daju konsenzus p(r)ogledati točne brojke. Strahokonsenzus ide na valove.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

BA
bakulušić
15:27 06.11.2018.

PROMO članak!

Avatar nekineki
nekineki
16:23 06.11.2018.

ma koga vi farbate?

KA
Karloho
17:40 06.11.2018.

Drug Silvije je na istom kursu,laže,piše poluistine pa nam tako objašnjava i zataškava ono sto svi znaju.Jedino još nedostaje da za sve optuži crkvu i vjernike kao sto je to nebrojeno puta uradio.