Svjetski ekonomski forum

Jednake plaće za dva stoljeća

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
novac, plaća
Foto: Damir Senčar/FaH
Prosječna plaća
08.11.2017.
u 16:10
Na ljestvici od 144 zemlje Hrvatska je po ravnopravnosti žena na tržištu rada na 54. mjestu, daleko iza Slovenije i Srbije
Pogledaj originalni članak

Ravnopravnost na radnom mjestu žene diljem svijeta mogle bi čekati i više od dva stoljeća. Upozorenje je to iz najnovijeg istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma, koji je prošlogodišnju procjenu od 170 godina pomaknuo za dodatnih 47, odnosno na 217 godina do postizanja pune ravnopravnosti muškaraca i žena u svijetu rada. Riječ je o istraživanju koje od 2006. u 144 zemlje prati ekonomske, zdravstvene, obrazovne i političke pokazatelje, a ovo je prvi put da je zabilježena stagnacija u dosad sporom, ali stabilnom napretku u pitanju ravnopravnosti žena. Ljestvicu zemalja obuhvaćenih istraživanjem godinama predvode nordijske zemlje, a među prvih deset je i susjedna Slovenija, koja se ove godine pozicionirala na sedmom mjestu. Od zemalja u okruženju, Srbija je na 40., a Hrvatska je na ljestvici zauzela tek 54. mjesto. Po čemu je Slovenija u zaštiti ravnopravnosti toliko naprednija od Hrvatske, upitali smo Božicu Žilić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji godinama upozorava na “feminizaciju siromaštva” u Hrvatskoj.

– Kao i u drugim područjima, Hrvatsku je i u ovom pitanju unazadio rat. Po zakonodavnom okviru mi ne zaostajemo za Slovenijom, no problem nastaje kada zakone za koje smo digli ruku treba provesti u praksi. Oni su jednostavno neprovedivi – kaže Žilić. Kao jedan od najvećih problema ističe manjak sudaca koji se bave radnim zakonodavstvom, zbog čega radni sporovi u pravilu traju i po deset godina, kao i neučinkovitu inspekciju rada, pogotovu u ruralnim područjima.

– Žene su zainteresirane za karijeru kao i muškarci, ali njihova nastojanja ne prate servisi poput predškolskih ustanova i skrbi za starije i nemoćne, koja u pravilu pada na žene. Zbog toga smo s prošlogodišnjeg jaza u plaćama od oko 7 posto, ove godine došli na 10,4 manje zarade koju žene u prosjeku ostvare za isto radno mjesto i istu razinu odgovornosti od muških kolega – upozorava Žilić. Upozorava da će Hrvatsku, ne ubrza li procedure i ne izmijeni zakonske odredbe poput one koja poslodavcima omogućuje neograničeno zapošljavanje na određeno vrijeme, što posebno pogađa žene, i u sljedećim godinama šokirati statistike o ravnopravnosti na tržištu rada.  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AC
acer7
20:13 08.11.2017.

htio bi konačno vidjeti tu platnu listu, tj dvije. Ista firma, isti posao, jedan muško drugo žensko. rade isti posao i da ovaj ima veću plaću jer je muško. Ne znam tko i sa kojim ciljem gura ovu laž ali očigledno je jako puno novaca utrošenu u kampanju. Žene za isti posao imaju istu plaću. barem u EU. ne lažite više.