Napisani osjećaji, zadržano sjećanje

Pjesmarica poginulim, nestalim i umrlim očevima i majkama

Foto: Antun Petračić
pjesmarica
Foto: Antun Petračić
pjesmarica
Foto: Antun Petračić
pjesmarica
Foto: Antun Petračić
pjesmarica
Foto: Antun Petračić
pjesmarica
13.09.2014.
u 22:53
– Naša pjesmarica nastala je iz velike boli, tuge i čežnje za dragim i nikad neprežaljenim očevima i majkama - kazala je urednica knjižice Božena Mikulić
Pogledaj originalni članak

Ima jedan anđeo/nekad bješe čovjek/ kad sam kao dijete/grlila ga oko vrata/ Ima jedan anđeo/živi na nebu/ i ja ga zovem tata! Završni su ovo stihovi pjesme Anđeo, Snježane Latinčić, iz zbirke poezija 11 autora, djece umrlih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i ubijenih majki. Njima je namijenjena prva pjesmarica prepuna pretužnih riječi za roditelje, kojih se malo ili nikako ne sjećaju. Večeras je predstavljena u Hrvatskom domu Petrinje, kao dio ovomjesečnih Dana sjećanja na rušenje Petrinje i stradanje branitelja i civila u krvavom rujnu 1991. i dugih godina Domovinskog rata. Zbirci „Možda te pjesmom probudim iz sna“ nakladnik je sisačko-moslavačka podružnica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Iz Petrinje su autori Željka Čaušević-Rendulić, Zoran Golubović, Mirela Gudić, Snježana Latinčić, Mirjana Lovreković, Jelena Mitar, Kristina Ross i Božena Mikulić, iz Karlovca Marko Pudina, a Vukovar zastupaju Sanja Jurišić i Sandra Milić.

– Naša pjesmarica nastala je iz velike boli, tuge i čežnje za dragim i nikad neprežaljenim očevima i majkama. Ne prođe ni jedan dan da ih se ne sjetimo, napisali smo svoje osjećaje jer jedino riječima zadržavamo sjećanja. Ovom zbirkom pokazujemo da zauvijek žive u našim srcima, da njihova žrtva nije uzaludna i nikada neće biti zaboravljeni - kazala je urednica knjižice Božena Mikulić, kćerka poginulog hrvatskog branitelja i umrle hrvatske braniteljice.

Predsjednica je prije četiri godine utemeljene županijske udruge s 40 članova, među kojima su najbrojniji iz Petrinje. Stihove sjećanja, boli, tuge i ljubavi čitali su Nikola Vidović i Mija Begić, u glazbenom dijelu pjevali Hrvoje Sekulić i Donat Orlić uz klavirsku pratnju Ane Čelap, a premijerno je pokazan spot "Vi ste naš ponos, vi ste naša snaga", autora Gorana Brebrića. Večeri sjećanja nazočio je gradonačelnik Darinko Dumbović, a obratio se Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.