voditeljica Respiracijskog centra

Piskač-Živković: 'U 24 sata je u KB Dubravi preminulo 8 pacijenata, situacija se pogoršava'

Foto: HRT
Piskač-Živković: 'U 24 sata je u KB Dubravi preminulo 8 pacijenata, situacija se pogoršava'
05.04.2021.
u 09:27
Novi soj virusa ponaša se drugačije te je klinički tijek bolesti kod nekih bolesnika rapidno pogoršava, kazala je Piskač-Živković
Pogledaj originalni članak

U protekla 24 sata u zagrebačkoj COVID bolnici KB Dubrava preminulo je osam pacijenata te je situacija zabrinjavajuća, kazala je voditeljica Respiracijskog centra dr. Nevenka Piskač-Živković za HRT. Nakon što je u petak otvoren novi odjel za pacijente, zbog velikog priljeva i u ponedjeljak je otvoren još jedan. 

- Govorimo o odjelima, ne o intenzivnoj. U petak smo otvorili još jednu intenzivnu te da ih je u Dubravi ukupno četiri, a danas ujutro je 45 bolesnika na respiratoru, navela je.

Novi soj virusa ponaša se drugačije te je klinički tijek bolesti kod nekih bolesnika rapidno pogoršava, kazala je Piskač-Živković, nadodavši kako je otprilike 40 posto primljenih pacijenata u dobi od 40 do 65 godina.

- Radi se o satima, a ne danima, kaže.

Iako za liječenje bolesnika koriste i metodu liječenja visokim protokom kisika koji ostavlja manje posljedice na pacijentima od samog respiratora, bolesnika je sve više pa je tako post-COVID odjel premašio tisuću bolesnika.

- Dominiraju respiratorne tegobe, što smo i očekivali. Međutim, tako veliki broj bolesnika s, ja bih to već skoro nazvala paletom simptoma - od neuroloških, psihičkih, dermatoloških, kardiološke i pulmološke da ne spominjem. I o njima zaista treba skrbiti, njih je sve više, govori voditeljica te nadodaje kako je u ovom trenutku cijepljenje ključno jer se unatoč malim primljenim dozama rezultati već vide.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

CR
crna.rupa
09:44 05.04.2021.

Cijepio sam se protiv korone. Gdje se mogu cijepiti protiv engleske korone?

PJ
pjer1963
11:12 05.04.2021.

Neznam kako to sve prezivljava medicinsko osoblje? U svaloj smijeni umire po nekoliko ljudi. I tako danima, tjednima, mjesecima. To ostavlja posljedice u poslovnom i privatnom zivotu. Tesko ce zadrzati psihicko zdravlje, a zahvalnosti nema niti od poslodavca niti od medija a niti od ostalih gradjana. U svakom slucaju skidam kapu.

AA
aabbcc
20:22 05.04.2021.

Umjesto da se hvale da su nekoga izlijecili oni se stalno hvale kako su im ljudi umrli u bolnici, pa ko je tu lud doktori ili oni koji idu njima ?