Dolazi Martinje

Policija upozorava: Pijanim vozačima prijeti 15 tisuća kuna kazne!

Foto: Davor Višnjić/PIXSEL
Policija upozorava: Pijanim vozačima prijeti 15 tisuća kuna kazne!
07.11.2013.
u 16:00
Policija upozorava da će pojačati svoje ophodnje u sljedećem vikendu kada će se uglavnom u kletima i na drugim mjestima obavljati svečanosti krštenja mošta, odnosno, slaviti popularno Martinje.
Pogledaj originalni članak

Policija upozorava da će pojačati svoje ophodnje u sljedećem vikendu kada će se uglavnom u kletima i na drugim mjestima obavljati svečanosti krštenja mošta, odnosno, slaviti popularno Martinje. 

"Ove godine Martinje, praznik krštenja mladog vina, pada u ponedjeljak, pa se očekuje krštenje mladog vina u najvećem broju u subotu i nedjelju (9. i 10. studenog 2013.), odnosno u dane vikenda, a prema evidencijama upravo su dani vikenda kritični dani u tjednu jer se tada događa najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama", pišu iz MUP-a te dodaju kako je najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola. 

U nesrećama s pijanim vozačima 52 mrtvih 

Prošle godine u vrijeme Martinja policija je kontrolirala 11.543 vozača, a pod utjecajem alkohola bilo ih je 960, pozitivno na drogu bilo ih je 19, dok ih je 15 odbilo testiranje na drogu. Najveći broj vozača koji su sjeli pijani za volan bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina. Koncentracija alkohola u krvi bila je uglavnom u rasponu od 0,5 do 1,5 grama po kilogramu. 

"Posebno valja istaknuti da su u prvih deset mjeseci 2013. godine vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 3.672 prometne nesreće, od čega 46 prometnih nesreća s poginulim osobama, 1555 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 2071 prometna nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 52 osobe, 479 je zadobilo teške, a 1744 lake tjelesne ozljede", pišu iz MUP-a. 

Kazne do 15 tisuća kuna, a mogu vas i uhititi

Vozači koji misle sjesti u automobil pijani moraju imati na umu i visoke kazne koje će ih dočekati ako ih policija otkrije u njihovoj opasnoj vožnji. Od 5 do čak 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora u trajanju od 60 dana kaznit će se vozači koji u krvi imaju alkohola iznad 1,50 grama na kilogram, a ista kazna čeka i drogirane vozače. Policija smije i uhititi vozače koji imaju više od 1,50 grama po kilogramu alkohola, kao i one koji u organizmu imaju droge. 

Iz MUP-a savjetuju vozačima koji su konzumirali alkohol da na propisan način ostave automobil i pješače, koriste javni prijevoz ili nazovu taksi kako bi sigurno stigli kući. "Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag", pišu iz MUP-a te preporučuju da pijani vozač zamoli nekoga drugoga da ga odveze kući. 

"Nema opravdanog razloga"

Za upravljač ne bi trebalo sjesti najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkohola, a vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. Savjetuje se vozačima i da u noćima povećanog rizika, a to je posebno za vikend, voze sporije i opreznije i to bez obzira jesu li pili ili nisu. 

"Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola nijedan razlog nije opravdan", zaključuju iz MUP-a. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
19:00 07.11.2013.

Hm Nakon berbe grožđa i njegovog pretvaranja iz mošta u vino, - slijedi berba vozačkih dozvola. Ali to je u redu. Nemreš piti i glup biti, pa iza toga auto voziti i nekog ubiti.

Avatar Mag
Mag
16:34 07.11.2013.

Ajme koja glupost. Treba novce ubrati. Ja idem na dječji rođendan i sigurno ću nešto popiti. Voziti ću ukupno 3km i sigurno neću divljati po cesti no riskiram kaznu jer treba napuniti proračun. Pa kažnjavajte one koji će se opiti do besvjesti i glumiti Schumachere a ne ljude koji drže do tradicijie i ponašaju se civilizirano.

MO
modovisisajteMaraschino
16:58 07.11.2013.

ovi "stranci" koji koji su puni para i jure preko 200 oni dobiju 3000-7000 kn kazne a ova pijana sirotinja do 15000 kn kazne....