Promet

Pijani traktoristi uzrokuju najviše prometnih nesreća

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Pijani traktoristi uzrokuju najviše prometnih nesreća
22.10.2010.
u 16:30
Iz PU varaždinske traktoriste upozoravaju da u prometu sudjeluju samo s registriranim i tehnički ispravnim vozilima te da se koriste svjetlima za vožnju
Pogledaj originalni članak

Mnogi su vozači nestrpljivi i nervozni kada im u susret dolazi kolona vozila, a oni su prisiljeni polako voziti iza nekog traktora. Iako hvataju prvu priliku da ga zaobiđu, dogodi se da se u vrijeme pretjecanja pred njima iznenada stvori auto koji im nailazi iz suprotnog smjera pa moraju naglo kočiti i time dovode u opasnost sebe i druge u prometu.

– Ove se godine na cestama Varaždinske županije dogodilo 19 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali traktoristi, a u kojima su lakše ozlijeđena četiri vozača traktora, dok je u ostalim slučajevima nastala samo materijalna šteta. Najviše nesreća dogodilo se zbog vožnje u pijanom stanju, zbog nepropisnog skretanja, nedržanja strane kretanja, neprimjerene brzine i slično. U županiji je registrirano više od deset tisuća traktora. Broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali traktoristi u odnosu na prošlu godinu pao je 21 posto – doznajemo od Marine Kolarić, glasnogovornice PU varaždinske. Napominje da su se lani dogodile 24 prometne nesreće u kojima su sudjelovali traktoristi, a među njima je bilo i neregistriranih traktora.

Osim prometnih nesreća, ove je godine bilo i šest događaja u šumama, njivama i na sličnim područjima u kojima su sudjelovali traktoristi, a jedan je čak i poginuo.

– S obzirom na poljodjelske radove, u ovo vrijeme sve je više traktora na cestama pa molimo vozače da u prometu sudjeluju samo s registriranim i tehnički ispravnim traktorima te da obvezno koriste svjetla za vožnju i označavanje vozila, i na traktorima i na priključnim vozilima, da ne voze pod utjecajem alkohola te da, ako prevoze putnike, to čine na propisan način – kaže glasnogovornica Kolarić, dodajući da vozači traktora tijekom uključivanja u promet moraju ukloniti zemlju i blato s kotača. Naglasila je da će policija ubuduće posebno kontrolirati traktoriste.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KR
krka
11:57 23.10.2010.

Već je vrijeme da se uvede red s tim traktorima i na cestama i po gradskim ulicama. Policija mora zbog preslabog protoka zabraniti prometovanje traktora i po gradu između ostaloga pošto oni definitivno stvaraju najveće gužve i zastoje u prometu. Također treba staviti i pod lupu prometovanje kamiona po gradu, koji usprkos zabrani i dalje bruje po gradu.

LU
Lukrecija
18:56 23.10.2010.

Ako putujete iz smjera Ivanca u smjeru Varaždina uzmite godišnji, jer kad dođete do Vidovca katastrofa. Puna cesta traktora koji se vuku kao puževi. Nema šanse da se maknu sa ceste, briga njih da li je iza njih kolona automobila,kamiona. O tehničkoj ispravnosti i kulturi vozača traktora nečemo reči ni riječi