Dokapitalizacija

Petrokemiju želi i najveća privatna češka tvrtka Agrofert

Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Petrokemiju želi i najveća privatna češka tvrtka Agrofert
04.06.2013.
u 12:00
Postalo je jasno da 
nakon dokapitalizacije mora ići privatizacija Petrokemije. Zainteresiran je niz velikih igrača
Pogledaj originalni članak

Prema informaciji iz izvora bliskih Petrokemiji, postojeći dioničari trebali bi dokapitalizirati tu kutinsku tvornicu u srpnju, no uvjeti još nisu dogovoreni. Taj bi se novac usmjerio u restrukturiranje i modernizaciju te dignuo cijenu prije pronalaska strateškog partnera.  

Država bi, kako doznajemo od dobro upućenih, trebala u dokapitalizaciji sudjelovati s 50-ak milijuna kuna. Ako izostane nastavak privatizacije, moglo bi se reći da se novac poreznih obveznika potrošio na prikrivenu sanaciju koja nije ništa dugoročno riješila. Naime, opće je poznato da se u dokapitalizaciju ide nakon katastrofalnih lanjskih rezultata Petrokemije.

Ipak, izvor blizak upravi tvrtke tvrdi kako bi se usporedno išlo i na pronalazak strateškog partnera, koji bi preuzeo državni paket do 25 posto.

Interes je navodno velik. U jednoj skupini su oni koji imaju jeftin plin poput, primjerice, Gazproma, Novateka... U drugoj su oni koji imaju tržište, među njima su, Borealis, Agrofert, Ameropa... Postojeći dioničari, kako doznajemo, više navijaju za tu skupinu jer te tvrtke mogu jamčiti siguran plasman kutinskih proizvoda.

S takvim ulagačem mogli bi se dogovoriti i o mogućem održavanju postrojenja, što, primjerice, s Gazpromom ne mogu. Predstavnici Borealisa već su imali i razgovore sa sindikatima Petrokemije i navodno su dobro prihvaćeni. 

U konačnici o tome mogu odlučiti uvjeti natječaja. O zanimanju Borealisa već se pisalo. Riječ je o kompaniji koja radi u 120 zemalja, zapošljava 5300 ljudi te ima prihode od 7,5 milijardi eura. Glavni dioničari su Petroleum Investment Company iz Abu Dhabija (64 posto) i austrijski OMV (34 posto).

Interes češkog Agroferta je novost. Riječ je o najvećem češkom privatnom poslodavcu koji zapošljava 27.000 ljudi, najvećoj grupi u poljoprivredi i proizvodnji hrane te drugoj najvećoj kemijskoj industriji u Češkoj. Kontrolira 200-tinjak kćerinskih kompanija.

>>Petrokemija bez izbora: mora se u privatizaciju

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.