Pakistan

Petorici muslimana s američkom putovnicom po 10 godina zatvora

Foto: AFP
Petorici muslimana s američkom putovnicom po 10 godina zatvora
24.06.2010.
u 14:47
Na suđenju bez prisutnosti javnosti skupina je osuđena zbog namjere da u Afganistanu sruše branu u neposrednoj blizini pakistanskog nuklearnog postrojenja.
Pogledaj originalni članak

Petorica mladih američkih državljana starih od 19 do 25 godina, podrijetlom iz dobrostojećih muslimanskih useljeničkih obitelji, osuđeno je u Sargodhi u sjeveroistočnom Pakistanu, svaki na po deset godina zatvora. Na suđenju iz kojega je bila isključena javnost osuđeni su zbog urote za djela terorizma.

Ramy Zamzam je student stomatologije iz obitelji podrijetlom iz Egipta, Umer Farooq i Waqar Hussain su podrijetlom Pakistanci, a Ahmed Minni i Aman Hassan Yemer su iz Eritreje i Jemena.

Tužitelji su tvrdili da su se u SAD-u udružili u terorističku skupinu putem internetskih usluga Facebooka i YouTubea s namjerom da iz Pakistana ilegalno prijeđu u Afganistan i bore se protiv zapadnjačke vojske.

Policija je u suđenje održano pod jakim sigurnosnim mjerama u vojnoj zrakoplovnoj bazi i pred samo jednim jedinim sucem podastrla dokaze o kontaktima s ekstremistima povezanima s talibanima u namjeri da napadnu branu hidroelektrane Chashma u neposrednoj blizini pakistanskih nuklearnih postrojenja. Priložili su također i oproštajna obraćanja sudionika na YouTubeu snimljena u SAD-u.

Amerikanci uhićeni u prosincu branili su se da su u Sargodhu došli na vjenčanje, a da su bili na putu u Afganistan uz humanitarnu pomoć.

Novinari su ipak došli do neke vrste informacija od samih uhićenih, jer su iz transportnog vozila na listovima toaletnog papira bacili poruke. Tu su opisali da su ih mučili, a Zamzam je u pismu obitelji napisao da su ih tukli, uskraćivali im hranu i spavanje duže od 36 sati te prijetili usmrćivanjem strujom.

Jedini uhićeni koji je oslobođen bio je Khalid Faooq, otac osuđenoga Farooqa. Obranu im je organizirao Khalid Khawaja, poznati simpatizer džihadovaca kojega su talibani u travnju oteli i pogubili u Waziristanu.

Američko veleposlanstvo na ovome se suđenju držalo po strani, javlja Guardian.

Odvjetnici obrane najavili su da će uložiti priziv.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

EH
EhudObama
02:53 26.06.2010.

koja suplja prica!

OB
-obrisani-
18:09 24.06.2010.

lschmidt, da ima materijala, ima. ;o)

OB
-obrisani-
18:55 24.06.2010.

Ti si Pasdaran najveća šteta samom sebi i onima koje predstavljaš! Samo nastavi tako idaleko ćete dogurati! Eto već si stigao na komentre u večernjaku! Fantastičan podvig! hehehe