ZLOČIN U MOKRONOGAMA

Majić: Meni se svašta dogodilo i danas se više ničega ne sjećam

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Majić: Meni se svašta dogodilo i danas se više ničega ne sjećam
18.06.2015.
u 16:40
Prema optužnici, Majić i Topić, zajedno s Bakovićem 10. kolovoza 1993. upali su u kuću obitelji Bešlaga u Mokronogama u BiH te ubili devet osoba
Pogledaj originalni članak

- Događaja se danas više ne sjećam. Meni se svašta dogodilo. Obolio sam od PTSP-a, nakon što sam ranjen u rujnu 1993., liječio sam se, puno sam trauma prošao u životu i sve sam pokušao zaboraviti. Znam da me jednom sudac Ranko Marijan oslobodio optužbi i mislio sam da je to kraj postupka. Ničega se ne sjećam - kazao je u obrani Petar Majić, kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog slučaja Mokronoge. Osim Majića optužen je i Albert Topić, kojem se sudi u odsutnosti, dok je prvooptuženi Ivan Bakoviću 2010. umro u zatvoru u Mostaru.

Prema optužnici, Majić i Topić, zajedno s Bakovićem 10. kolovoza 1993. upali su u kuću obitelji Bešlaga u Mokronogama u BiH. U tom trenutku u kući je bilo 10 osoba, među njima i djevojčica kojoj je tada bilo devet godina. Svi osim nje su izvedeni iz kuće i ubijeni. Zbog zločina u Mokronogama, sada pokojnom Bakoviću sudilo se i u Hrvatskoj i u BiH.

U Hrvatskoj je 1999. bio suđen na 15 godina zatvora zbog višestrukog ubojstva, dok su istom presudom Topić i Majić oslobođeni optužbi. Tu je presudu 2001. ukinuo Vrhovni sud, a kako je Baković uz hrvatsko imao i BiH državljanstvo otišao je u BiH. Tamo je malo nakon toga uhićen zbog zločina u Mokronogama, koje je BiH tužiteljstvo okvalificiralo kao ratni zločin. Na 15 godina zatvora osuđen je 2004. te je premješten u zatvor u Zenici. Zbog uvjeta života u zatvoru žalio se i Europskom sudu za ljudska prava, koji mu je dao za pravo, odsudivši mu odštetu od 14.000 eura. Baković je 2010. umro u zatvoru, pozlilo mu je i imao je infarkt.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.