Pepermint boysi

Kako je nastao klub u koji rado zalaze i Milanović, Tedeschi i Vujčić

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Milanović Tedeschi
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pepermint
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Milanović Tedeschi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pepermint
08.06.2014.
u 12:15
Predobro posluje da bi mu trebali posjeti Milanovićeve svite ili njegova protekcija.
Pogledaj originalni članak

Nije baš uobičajeno. To da premijer i guverner Hrvatske narodne banke izlaze zajedno, čak i ako je to na Badnjak. Ali, eto, izašli su, slikalo ih, doznalo se, pa su dobili i nadimak. Milanović i njegova ekipa sada su Pepermint Boysi. U Zagrebu se nakon dugo godina ima kamo izaći. U ponudi su gotovo svi žanrovi glazbe, od rockabillyja, pa do jazza čiji ljubitelji čak i pomalo zaboravljaju BP Club. Nema šanse da na pitanje “kuda” odgovor bude slijeganje ramenima.

Premijer je sa svojim prijateljima odabrao baš Pepermint. Zanimljivo, jer nije riječ o nekakvu mondenom klubu s VIP separeima, posebno reguliranim svjetlom, tajnim prostorijama, gdje ni cuga nije osobito ekskluzivna. Ne, Pepermint je danas top plesna destinacija u Zagrebu. Vlasnik kluba Tomo Ricov stari je znanac zagrebačke klupske scene. Član je one cijele plejade DJ-eva iz Kulušića u čijim je tulumima uživao i sam Milanović jer su generacijski tu negdje. Kao uostalom i Boris Vujčić i Siniša Petrović. Nije stoga ni previše čudno da je za svoj izlazak ekipa odabrala baš Pepermint. – Kulušić je u svojim najboljim danima bio top plesna destinacija u Zagrebu.

"U Pepermintu se ne možeš previše pres.....ti s novcem"

Praktički je cijeli klub bio plesni podij. Tko nije želio plesati, tamo nije imao što raditi. Takvo što htio sam postići i s Pepermintom, da u njemu bude atmosfera kao na nekom tulumu kod nekoga doma. I istodobno postići da su u toj atmosferi svi jednaki, od Emila Tedeschija do kakvog stranog turista, koji često dolaze jer im se sviđa ovakav berlinsko-amsterdamski pristup, kako mi ga često opisuju – kazat će vlasnik kluba Tomo Ricov o tome što je želio postići Pepermintom. Čini se da su to prepoznali i Milanovićevi dečki jer barem za Badnjak tamo dolaze posljednje tri godine. I uredno se opuštaju do te mjere da premijer guvernera poteže za kravatu.

Za Večernjak je jednom prilikom Ricov naglasio da su Emil i premijer bili stalni posjetitelji Kulušića, a Pepermint je Kulušić novog doba, istaknuo je tada. – Pepermint je pokazao da se može dobro raditi i s kvalitetnim glazbenim programom, da se ne moraš spuštati na dno neukusa kako bi mogao zaraditi u tom biznisu – rekao je Večernjaku, a opći imidž kluba za zlatnu mladež odbio je rekavši kako pretpostavlja da ta publika više obitava u narodnjačkim klubovima. – U Pepermintu se ne možeš previše pres.....ti s novcem, nemam separea i VIP-ova. Nemam iskaznice, može ući svatko. Iako mi se ne sviđa takvo određenje, posjetitelji kluba tvrde da je Pepermint rijetko “normalan” klub u gradu, zadovoljno će ustvrditi. Još je jedan razlog zašto su se baš na Badnjak pojavili premijerovi kompići. Upravo tada glazbu je puštao rezidentni DJ SMS Deutsch. A to je umjetničko ime jednog poduzetnika, narod bi rekao tajkuna. Njegovo ime je Emil Tedeschi. – Emil je ispočetka ponekad puštao glazbu, ali s godinama je postao glavni DJ na okupljanju jer ima najbogatiju kolekciju mjuze – reći će o Tedeschiju Ricov.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zna se i da je prvi čovjek Atlantic Grupe glavni sponzor po Dinamovoj himni najpoznatijeg benda – Pips, Chips i Videoclips. Ali, imaju li Ricov i njegov klub ikakve koristi od posjećivanja premijera? Baš i ne. Pojava kovanice „dečki iz Peperminta“ zapravo je izazvala podsmijeh Tomine ekipe koja je apolitična, odnosno odlukama svojih gostiju bavi se samo onda kada se tiču izravno njih. Duhovite dosjetke na napise o Pepermintu u tom kontekstu dolazile su u bujicama. K tome, nedugo nakon prošlog Badnjaka, kada su ih opet posjetili Milanović i njegovi prijatelji, Pepermint je nakratko zatvoren. Na samu Staru godinu. Učinila je to porezna inspektorica Čavlovićkine Porezne uprave. Gospođa od nekih 60-ak godina došla je na ulaz Peperminta kupiti ulaznicu, ali nije dobila račun. I zatvorila je klub. Milanovića se nije zvalo. Ni u drugom poznatom incidentu, a bila je riječ o nekoj tučnjavi u kojoj je ozlijeđen 31-godišnji muškarac. I to je to. Pepermint predobro posluje da bi mu trebali posjeti Milanovićeve svite ili njegova protekcija. Štoviše, oni koji Tomu Ricova poznaju znaju i da će nerijetko kritizirati Milanovićevu politiku koja poduzetnicima i nije baš naklonjena, i to na prilično izravan način – za Vladu bi volio da ne radi ništa, Linića ne može podnijeti, njemu kao poštenom poduzetniku nemoguće je raditi legalno. Jedino još ne znamo je li zaista napravio veliki tulum kada je otišao Linić. Općenito poznat kao “cool guy”, to je za Ricova prilično neuobičajeno.

Voli dobre stvari, ne voli cajke

I onda će netko reći da se Ricova često vidi u restoranu Tač na janjećim tripicama, a da je to uobičajeno mjesto za objed premijera Milanovića, čak se i jelovnik čini sličnim. Nema baš previše veze, jer Tač je dobar restoran, a Tomo voli dobre stvari. Čovjek je jednostavno uspio, može si priuštiti dobre stvari i to na način koji nema previše dodirnih točaka s ustaljenim zagrebačkim zlatnomladeškim snobizmom. Ima, doduše, još jedna stvar na spomen koje će Tomo utrošiti više energije nego inače u konverzaciji. A to je turbo folk!

– Bolje je da se neki klubovi zatvore nego da prijeđu na cajke, reći će o tome. Sve je ostalo pozitivna vibra oko tuluma u Pepermintu, posebno oko onog odavno brendiranog, TomTom Cluba petkom koji sa samim Ricovim radi njegov najbliži prijatelj Tomo in der Muhlen. I sam Ricov samozatajan je, u medijima ćete ga često vidjeti, ali govorit će samo o događajima zbog kojih se u medijima i pojavljuje. Izvan toga – ništa. Mnogi će ga odmah prepoznati kao frontmana Weekend Media Festivala koji se redovito svake godine održava u Rovinju, a Tomo je i u vrijeme pisanja ovog teksta bio u tom popularnom turističkom gradiću gdje je organizator festivala Dolce Vita. Odnosno ne on, nego njegova tvrtka, koja prema svemu dostupnome, a i kako će Tomo uvijek isticati, posluje uredno, i također se zove – Pepermint.

>>Dečki iz Peperminta zavladali državom iako za njih nismo glasali

>>Tko su prijatelji Zorana Milanovića?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 54

DU
Deleted user
12:56 08.06.2014.

Zašto SDP na tolikoj % nizbrdici!? Između ostalog, zato jer Milanovića možete viđati na roštiljanju s Tedeschijem u uvali Parja na Hvaru, u Pepermint klubu i na niz takvih lokacija. Čelnika SDP-a fotografi nisu mogli uslikati kako pruža ruku cjevaru iz škvera, kako tapše po ramenu švelje koje su dobile otkaz ili kako se zaustavi, izađe iz A8 s grijanim sicevima i zaustavi se kraj obližnjeg gradilišta i zapita radnike u šahtu kako im ide... SDP je Samo Daj Pozicije, a deklaratorno stranka onih koji žive od rada i za rad. Međutim, Milanović je komitetlija predestiran na centar za idejno teorijski rad i koketiranje s neoliberalizmom u utjelovenju pajdaša Tedeschija. O radnicima ni ne haje, a na nulericu podšišao radnička prava. I onda se čude što im rating tako pao...

KV
kvatrić
13:24 08.06.2014.

Što se tiče "seljačije", sve su ovo djeca jugokomunističkih prdonja. Dakle, obiteljski background im je hard core "seljački". "Zlatna dječica" raznoraznih komitetlija su malo bila po Berlinu, N. Yorku, Londonu..., pa su se vratila još umišljenija nego što su bila. Kako svatko priča o onome što mu fali, tako i ovi silom žele pobjeći od svog naslijeđenog seljančizma. Ima li što grotesknije od "urbane" seljačine? Jedini koji je gori i umišljeniji od njih, je sin jugooficira Štulić. Ali taj se bar, hvala Bogu, ne vraća.

Avatar Django
Django
13:08 08.06.2014.

Ovo kao nisu "seljačine" nego avangarda? Ma dajte, molim vas. Klub na čijim www stranicama stoje rečenice kao - "...imamo friendly ponudu...", "...upad je free..."!!! Seljaci samo takvi. I što znače izjave "vlasnika" kako k njima ZM dolazi slučajno, tako reći "randomly"? Ništa drugo nego napuštanje broda koji tone. A i DJ Švabo (pardon, Tedeschi) slučajno tamo pušta muziku. Dajte, najte. Nekom je strast jedrenje pa si nabavi jedrilicu - ako može. Nekom je strast bila lov pa si je ogradio par lovišta - jer je mogao. A netko je u djetinjstvu maštao da bude DJ, pa si je kupio klub - jer može. A svima je zajedničko samo jedno. SKJ. Ovako ili onako.