POSLJEDICE GLOBALNOG ZATOPLJENJA

Pčelari u problemima zbog tople zime: 'Ako se dogodi hladnoća, one će uginuti od gladi'

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Tvrtko Matijević ima košnice te prikuplja pčelinji otrov
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pčele oprašuju cvjetove lavande
03.01.2023.
u 23:04
U pojedinim pčelinjacima uginulo je od 50 do 70 posto pčelinjih zajednica.
Pogledaj originalni članak

Visoke temperature dovele su do toga da su se pčele počele buditi već početkom siječnja, što može biti iznimno opasno. Naime, u slučaju da dođe do duljeg hladnijeg razdoblja mogao bi se dogoditi pomor pčela.

- Da se dogodi hladnoća i da potraje, pčele se skupljaju oko legla jer su već započele leglo. I onda se može dogoditi, ako potraje hladnoća, da se pčele udalje od hrane, dovoljno je 2 centimetra da se udalje, i one ugibaju od gladi, iako vidimo da je puno, objašnjava pčelar Zlatko Milovac za HRT.

Jedino što pčelari mogu učiniti jest postaviti pčelinje pogače na okvire kako bi im hranu približili. U ovom trenutku nije poznato što će zima donijeti, no topla jesen već je nanijela znatnu štetu.

- Ova godina je posebna po tome što se jesen jako produljila, onda je došlo do reinvazije varoe, što nije nitko očekivao, kaže Milovac.

U pojedinim pčelinjacima uginulo je od 50 do 70 posto pčelinjih zajednica.

- Što je uzrok, još uvijek ne znamo. Svi pretpostavljaju da je to varoa, koja je dosad radila štetu na pčelinjacima, ali neki čak pretpostavljaju da je neki novi virus koji je naišao i koji jednostavno uništava ovu zimsku pčelu, rekla je pčelarica Vera Marušić, koja je i ujedno pašna povjerenica Pčelarske udruge "Bilogora – Bjelovar".

Pčelari se nadaju kako se neće ponoviti 2020. godina kad je zima pokazala zube u ožujku, te uništila glavnu pašu bilogorskih pčela - bagrem.

Pratite zelene teme na Rezoluciji Zemlja!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
08:12 04.01.2023.

Jedna od lošijih vijesti danas!