čipka

Pavlinsku Lepoglavu resit će čipke iz devet europskih zemalja

Foto: presnimila Lj. Risek
cipka1 (1)
Foto: presnimila Lj. Risek
cipka2 (1)
Foto: presnimila Lj. Risek
cipka03 (1)
29.08.2011.
u 12:16
Bogat festivalski program organizatori su predstavili u Večernjakovoj špancir-kućici, a prigodnim programom u nedjelju na Jelačićevu trgu na festival će pozvati i Zagrepčane
Pogledaj originalni članak

Najljepši primjerci nacionalnih čipki iz čak devet europskih zemalja zabijelit će Lepoglavu na idućem 15. međunarodnom festivalu čipke kojemu će ovaj gradić, poznat po svojoj bogatoj povijesnoj kulturnoj i umjetničkoj tradiciji koju su utemeljili pavlini, biti domaćin od 22. do 25. rujna. Podatak da su sudjelovanje na jubilarnom festivalu potvrdili izlagači iz Španjolske, Njemačke, Rusije, Italije, Belgije, Mađarske, Estonije, Slovenije te iz svih čipkarskih središta u Hrvatskoj pokazuje da se, nakon četrnaest uzastopnih međunarodnih manifestacija, Lepoglava afirmirala kao najveća nacionalna priredba takve vrste, a ušla je i u kalendar europskih čipkarskih festivala. U korist tomu govori i podatak da festival priprema u suradnji s Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO, jer je njezina čipka proglašena jednim od najmarkantnijih primjerka globalne nematerijalne baštine.

S obzirom na to da će tih dana grad biti pod povećalom kulturne javnosti, a očekuje se i posjet stranih izaslanstava i predstavnika veleposlanstava, ne čudi da organizatori već naveliko „bruse“ pripreme za glavni kulturni događaj u godini. Tema ovogodišnjeg festivala je Prostoručna čipka – zajednički europski korijeni.

– Posjetitelje očekuje bogat izložbeni i popratni kulturno-zabavni program. S njim smo javnost već upoznali u Večernjakovoj špancir-kućici, a naše su čipkarice, članovi Dramske sekcije Pušlek i kuburaši na Špancirfestu posjetiteljima podijelili oko tisuću letaka s pozivom u Lepoglavu. U nedjelju ćemo prigodnim programom na Trgu bana Jelačića na festival pozvati i Zagrepčane – izjavio je direktor festivala Mirko Varović.

Festival će velikom svečanošću biti otvoren u četvrtak 22. rujna, a sve do nedjelje program je „nabijen“ čipkarskim izložbama, koncertima, stručnim predavanjima, radionicama te brojnim popularnim i zabavnim događajima za sve generacije. Medijski pokrovitelj festivala je Večernji list.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.