Pravi melem

Pas je ljudima idealna terapija za mnoge bolesti duše i tijela

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pas je ljudima idealna terapija za mnoge bolesti duše i tijela
27.04.2010.
u 20:00
Broj četveronožnih prijatelja u najvećem gradu Istre vrtoglavo raste. Najviše je udomljeno mješanaca, a stručnjaci tvrde da su oni uvijek pravo društvo.
Pogledaj originalni članak

U Puli je danas najmanje dvije tisuće pasa ljubimaca više nego prije desetak godina, procjenjuje veterinar Renato Peteh, koji drži da Puljani imaju više od sedam tisuća pasa ljubimaca.

Ne mare za pedigre

Prema statistikama Petehove ambulante, pasa o kojima se skrbe vlasnici ima oko četiri tisuće, ali kako je u Puli još desetak privatnih veterinarskih ambulanti, drži se da je još najmanje tri tisuće pasa u kućanstvima.

Statistički gledano, moglo bi to značiti da gotovo svaki deseti Puljanin ima psa ljubimca. Čini se da Puljanima nije važno da im pas ima pedigre pa ih možemo nazvati pravim ljubiteljima životinja.

Prema podacima jedne, ali najveće veterinarske stanice u Puli, u kućanstvima je 1366 pasa mješanaca, a to je gotovo 400 mješanaca više nego prije pet godina. Na drugome su mjestu njemački ovčari (ima ih oko 260), a potom labradori.

– Dobro je da sve više ljudi ima kućne ljubimce jer je to najbolja terapija za stres, ali i prevencija za alergije. Naime, oni koji imaju pse i mačke dolaze u kontakt s parazitima pa se tako stvara imunitet prema alergijama. A što se emocija tiče, maženjem kućnih ljubimaca više se izlučuje hormon privrženosti, a manje hormon stresa. U Italiji u mnogim bolničkim dječjim odjelima postoje i prostorije za kućne ljubimce. Pet-terapija u svijetu dobro je prihvaćena. Odnos prema kućnim ljubimcima mnogo govori o nama. Prvi pokazatelji psihopatskoga ponašanja kod djeteta mogu se zamijetiti upravo po tomu nastavi li ono i nakon treće godine zlostavljati životinje. Za onkološke bolesnike također je jako važno da imaju kućnog ljubimca jer im on jača volju za životom – priča psihijatrica Helena Marčinko.

Bolni rastanci

Rastanak od kućnoga ljubimca najčešće je ravan rastanku od voljene osobe.

– Neki kućni ljubimci češće obolijevaju od drugih. Primjerice, mačke najčešće umiru od zatajenja bubrega. Psi, posebice kokeri, skloni su bolestima srca, a u ljetnim mjesecima mogu podleći i infarktu. Različiti karcinomi javljaju se i kod životinja, a posebno su im skloni bokseri i labradori – navodi veterinar Stjepan Kočar.

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Ključne riječi
psi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.