'POSLJEDICE MOGU BITI STRAŠNE'

Hrvatski liječnik upozorio na parazita: 'Pazite od koga kupujete ovo meso'

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Bura i hladnoća ispraznili tržnicu, u mesnici posla ima
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Bura i hladnoća ispraznili tržnicu, u mesnici posla ima
16.07.2025.
u 22:35
Dr. Berecki je rekao da neće ulaziti u detalje o posljedicama infestacije ovim parazitom, ali je naglasio da su one puno ozbiljnije i opasnije nego što bi se moglo pretpostaviti gledajući samu mikroskopsku sliku.
Pogledaj originalni članak

Nedavno je dr. Igor Berecki iz Osijeka podijelio zapanjujuću fotografiju s društvenih mreža — mikroskopski prikaz glave svinjske trakavice uvećane čak 200 puta. Na slici se jasno vide moćni usisni organi i prsten kukica kojima se parazit čvrsto prihvaća za crijevnu stijenku domaćina. Iako izgleda kao prizor iz horor filma, radi se o stvarnom crijevnom parazitu – svinjskoj trakavici, koja može zaraziti ljude i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

"200 x uvećan skoleks (glava) svinjske trakavice (Taenia solium): žilavi trakasti parazit opremljen moćnim alatom za prianjanje i hranjenje iz stijenke crijeva. Naziv 'svinjska' samo znači da je svinja međudomaćin (kao što je goveđoj trakavici međudomaćin govedo, a pasjoj trakavici – ehinokoku – je pas), ali krajnji hranidbeni cilj i žrtva svih triju trakavica je – čovjek", napisao je dr. Berecki.

Dr. Berecki je rekao da neće ulaziti u detalje o posljedicama infestacije ovim parazitom, ali je naglasio da su one puno ozbiljnije i opasnije nego što bi se moglo pretpostaviti gledajući samu mikroskopsku sliku. Iako je skoleks, odnosno glava trakavice, naizgled neodoljiv i podsjeća na lik iz znanstveno-fantastičnog horora, stvarne posljedice ove infekcije mogu biti izrazito teške i štetne za zdravlje.

"Pazite od koga kupujete termički neobrađeno goveđe i svinjsko meso. A svojega psa redovito čistite od parazita. I perite ruke", upozorio je dr. Berecki.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar patkovic
patkovic
06:46 17.07.2025.

kod svakog uzgajivača se to može pojaviti a paziti treba tako da se svako meso dobro termički obradi ili kako kažu englezi boil it, cook it, peel it or forget it