Gle tko to "govori

Par pokreta rukama dovoljno da uđemo u dječji svijet

Foto: 'Marija Lovrenc/VLM'
Par pokreta rukama dovoljno da uđemo u dječji svijet
17.09.2010.
u 15:15
- Otkad smo uveli znakovni jezik, puno nam je lakše, kad kaže "papa" pokaže točno na što misli, a dok je gladna usmjeri ruke prema ustima - kaže jedna majka o tome što joj i kako kći želi "reći"
Pogledaj originalni članak

Znakovni jezik Baby Signs® pravi je hit u Hrvatskoj i svakog dana oduševljava roditelje koji žele naučiti jednostavne znakove, a koji će njihovim mališanima, i prije nego progovore, omogućiti da s njima komuniciraju. On se u svijetu koristi već više od 20 godina, odnedavno je popularan i kod nas, a od travnja ove godine, samo u Virovitici održane su četiri radionice. Petnaest roditelja koji su ih prošli oduševljeno je iskustvom koje im je omogućilo da uđu u svijet svojih mališana koji ovako ne samo da "pričaju" sa svojim roditeljima nego i lakše uče govoriti kroz igru i zabavu.

Nema više odgonetavanja

– Gloria sad ima 14 mjeseci, a znakove smo počeli učiti prije četiri mjeseca – kaže dr. Sanea Mihaljević, koja danas s Glorijom "priča" zahvaljujući 15 znakova.

– Dosad je govorila mama i tata, poput druge djece, ali otkad smo uveli znakovni jezik, puno nam je lakše. Sada, kad kaže "papa", pokaže na što točno misli. Kapa s kojom se igra, a pokaže dlanom na glavi, patkica s kojom se igra, a pokaže mičući ručicama, da je gladna, a pokaže rukom na ustima ili da želi u šetnju, kao da pozdravlja. Sve smo to prije morali odgonetavati, kao i drugi roditelji, a znakove smo naučili bez opterećenja, uz igru – objašnjava Sanea, dodajući da su uz određene znakove mnoge i sami sebi prilagodili. Marijana Šuper svog će Marka, koji ima pet mjeseci, među prvima naučiti znakove poput mama ili tata, "još" ili "vruće", koji su među najlakšima.

– Ići ćemo polako, kroz igru, a kako jako voli promatrati, sigurno će mu biti zanimljivo i gledati i slušati dok prvi put ne odgovori – kaže Marijana. Radionicu je prošla i Martina Blažević koja ističe kako je raduje što će na ovaj način njena petomjesečna Maša lakše progovoriti, a Margita Vampovac poručuje pak da će, kad tromjesečna Vanja malo poraste, sigurno imati puno za "reći" ručicama i prije negoli ispravno progovori pas, zeko, mačka ili lopta.

Slijedite prirodni ritam

Ruke su sredstvo kojim zvuk dobiva oblik i smisao. Znakovni jezik ne opterećuje bebe niti se od njih očekuje da ovako brže odrastu, poručuje certificirana Baby Signs® instruktorica i prof. rehabilitacije Tamara Jančevski, potičući roditelje da slijede prirodan ritam svog djeteta i da paze na ono što im već pokušava "reći".

– I najmanji komuniciraju. Roditelje upozoravaju na neku njima dragu stvar, poput sata ili igračke, gledajući dugo u to, pokazujući rukom i drugim načinima. Znakovni jezik pomaže djetetu da ono što već uočava i spoznaje i uobliči u nešto što će i mama i tata razumjeti – kaže T. Jančevski.

Jezik se temelji na puno ponavljanja i mnogo pokreta

Ovakva komunikacija potiče govor, ima pozitivan utjecaj i na intelektualni razvoj djeteta, jača njegovo samopouzdanje i omogućuje roditeljima lako ući u njihov svijet - kaže instruktorica Tamara Jančevski, koja kaže da se cijeli znakovni jezik temelji na puno ponavljanja i jednostavnim pokretima koje djeca lako pamte i usvajaju dok ih roditelji pokazuju i izgovaraju. Nikad nije prerano, poručuje, za učenje znakovnog jezika, iako će dijete na ispravan način moći odgovoriti tek nakon 8. mjeseca života.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.