Novost u Vatikanu

Papini misionari milosrđa dijelit će oprost za grijeh pobačaja

Foto: Reuters/PIXSELL
Papini misionari milosrđa dijelit će oprost za grijeh pobačaja
06.05.2015.
u 23:23
Oprost će moći dobiti ne samo žene koje su pobacile nego i liječnici i ostale osobe koje su surađivale u pobačaju
Pogledaj originalni članak

– Papini misionari milosrđa moći će dati oprost za grijeh pobačaja – kazao je nadbiskup Rino Fisichella na konferenciji za novinare u Vatikanu. Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije govorio je o detaljima Svete godine milosrđa te je predstavio logo i geslo jubileja. Izvanredna sveta godinu počinje 8. prosinca ove godine, na blagdan Bezgrešnoga začeća, a bit će zaključena 20. studenoga 2016., na blagdan Krista Kralja.

Nema uvjeta

– Papini „misionari milosrđa" trebaju biti strpljivi svećenici koji razumiju ljudsku krhkost te su u propovijedanju i sakramentu ispovijedi spremni izraziti ljubavlju ispunjenu blagost Dobroga Pastira – objasnio je Fisichella. Misionari milosrđa moći će dati oprost za grijeh pobačaja, no pod kojim uvjetima?

– Pod svim uvjetima. Pobačaj je grijeh za koji već sada biskup može na vlastitu inicijativu udijeliti oprost u biskupijama te tu mogućnost davanja oprosta povjeriti ispovjedniku ili drugim svećenicima. U ovom slučaju papa tu mogućnost povjerava misionarima – objasnio je Fisichella. Papini su misionari milosrđa novost, a oprost će nakon ispovijedi moći će dobiti ne samo žene koje su pobacile nego i liječnici, zdravstveni djelatnici i ostale osobe koje su surađivale u abortusu.

Mjesne crkve

Inače, jubilej milosrđa ne želi biti Veliki jubilej 2000. godine. Papina je želja da se ova sveta godina proslavi i u Rimu i u mjesnim crkvama.

– Prvi put u povijesti jubileja bit će to prigoda da pojedine biskupije otvore svoja vlastita sveta vrata, vrata milosrđa, bilo u katedrali, u crkvi posebnoga značaja ili pak u svetištu važnom za hodočasnike – kazao je mons. Fisichella.

To znači da će, primjerice, u Hrvatskoj moći biti otvorena sveta vrata u Zagrebačkoj katedrali te u crkvama pojedinih biskupija, ali i u svetištima koja pohode brojni vjernici.

Ova Sveta godina milosrđa drugačija je od uobičajenog obrasca jubileja koji se obilježavaju svakih 50 ili 25 godina. Dva su izvanredna jubileja proglašena na godišnjice Kristova otkupiteljskog čina (1933. i 1983. godine), dok je ovaj jubilej posvećen jednoj temi – milosrđu.

>> Papa Franjo: Pobačaj nije pomaganje ženi

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

HO
homofob
23:58 06.05.2015.

Nije li sakrament ispovjedi i oprostenja grijeha uvijek jednak: ukoliko se netko iskreno pogaje i cvrsto odluci ne grijesiti vise da mu oprost vrijedi a ako netko samo profrflja litaniju bez iskrenosti oprost mu ne vrijedi pa makar mu ga podjelilo pedeset biskupa i kardinala?

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
02:04 07.05.2015.

Ovako pomalo dolazimo do toga da u zivotu mozes sve raditi i sve ciniti i ako se iskreno pokajes,bla,bla,meni puno zao,my bad i to sve ce ti biti oprosteno.Zar nisu neki grijesi smrtni s razlogom??

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:43 07.05.2015.

Nemoguce. Pobacaj je nesto toliko dijametralno suprotno krscanskoj vjeri da za tako monstruozni i sebicni cin ne moze biti oprosta.