Božo Skoko

Papin potez je strateško promišljanje, a ne znak slabosti

Foto: Reuters/PIXSELL
papa benedikt xvi.,portal (1)
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'05.06.2011., Hipodrom, Zagreb - Svecano euharistijsko slavlje u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katolickih obitelji Papa je predvodio na latinskom. Molitvu Kraljice neba i poruku uputio je vjernici
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
'05.06.2011., Zagreb - Papa Benedikt XVI papamobilom dolazi na Hipodrom gdje ce predvoditi svecano euharistijsko slavlje u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katolickih obitelji. Photo: Daniel Kasap/PI
12.02.2013.
u 13:44
Nakon sedam stoljeća, prvi ćemo put imati živog papu pri izboru njegova nasljednika
Pogledaj originalni članak

Papin potez treba tumačiti kao znak snage i strateškog promišljanja, a nikako kao znak slabosti. Ovo je povijesni iskorak koji će uvelike utjecati na poimanje uloge papa u budućnosti Katoličke crkve. Naime, Benedikt XVI. pokazao je kako je i papa samo čovjek i kako funkcioniranje Vatikana i Crkve ne smije biti opterećeno njegovom nemoći, starosti ili nemogućnosti da potpuno predano i profesionalno obnaša svoju dužnost. Time pokazuje svoju poniznost pred Crkvom i Bogom iako je vjerojatno svjestan da će ovim potezom razbiti stoljetnu tradiciju, praksu, a i mnoge tabue.

Ne treba zanemariti činjenicu da baš ovaj papa desetljećima slovi kao najbolji poznavatelj crkvenog učenja i pravovjerja te kao jedan od najvećih teologa današnjice pa je očito odlučio iskoristiti tu snagu autoriteta da vlastitim primjerom usmjeri ponašanje papa u budućnosti.

Ovaj potez otvorit će mnoga pitanja i nagađanja, ali je jedno sasvim sigurno – budući da ćemo prvi put nakon sedam stoljeća imati živog papu pri izboru njegova nasljednika – Benedikt XVI. i te kako će moći utjecati na profil budućeg pape. A u ovom potezu povlačenja zbog starosti i nemoći možemo iščitati papinu želju da bi to mogao biti netko mlađi, kao što je to, primjerice, bio Ivan Pavao II. kad je izabran 1978. godine.

>>Papa Benedikt XVI. povlači se: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:29 12.02.2013.

Zadaca novog pape uopce nece biti lagana jer ce morati reformirati Vatikan i KC ali se i obracunati sa krupnim kapitalizmom koji je postao opasniji od svojevremeno komunizma.

BA
BabaZaba
15:02 12.02.2013.

Oprosti mi Pape i sretna ti mirovina.

Avatar Becarina
Becarina
17:16 12.02.2013.

Meni ,kao katoliku,sve vise uzor su ruski pravoslavci.Znaju braniti svoju kulturu.Svijet treba strozijeg papu i vise Putina.Nisam vjerovao da mi se bivsi komunista moze toliko svidjeti.Ali rusi imaju RUSKE komuniste.Hrvati jugoslavensko srpske...