Papa u Kairu

Jedini 'ekstremizam' vjernika je milosrđe

Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
29.04.2017.
u 22:57
Poglavar Katoličke crkve pozvao je na toleranciju i suprotstavljanje nasilju te kazao da Bog ne voli licemjerje
Pogledaj originalni članak

Bolji su oni koji ne vjeruju od vjernika licemjera, kazao je papa Franjo tijekom subotnje mise na stadionu Vojnog zrakoplovstva u Kairu.


– Bogu je draga jedino vjera ispovijedana sa životom, jer jedini ekstremizam koji se može prihvatiti za vjernike je onaj milosrđa. Svaki drugi ekstremizam ne dolazi od Boga i njemu se ne sviđa – kazao je papa Franjo.

Letio i dron

To je bio jedini „susret“ Franje s masom ljudi u Kairu, a na stadionu, koji može primiti 30.000 posjetitelja, bili su kršćanski vjernici raznih obreda, kao i muslimani. Tijekom liturgije korišten je latinski i arapski jezik, a Franjo je homiliju izgovorio na talijanskom jeziku, a na arapski ju je prevodio jedan od dvojice njegovih osobnih tajnika, Egipćanin Yoannis Lahzi Gaid. Egipatska televizija prenosila je misu, a jedna od videokamera bila je ugrađena i u dron. Na stadionu se Franjo jedini put tijekom dvodnevnog boravka u Kairu vozio u otvorenom papamobilu. Franjo je kazao kako je „Bogu bolji onaj tko ne vjeruje od lažnog, licemjernog vjernika“. Dakle, nije važno što netko kaže da je vjernik, već kako se ponaša, a jedino svjedočenje vjere je kroz ljubav, milosrđe.

Papa je komentirao dio iz evanđelja (Lk 24:13–16) o susretu uskrslog Isusa s dvojicom učenika na putu u Emaus, koji ga nisu odmah prepoznali, već tek nakon lomljenja kruha, ali im je on već iščeznuo s očiju. U najcrnjoj noći, u potpunom očajanju, Isus im se približio i njihovo očajanje pretvorio u Božji sjaj, a njihovo iskustvo, objašnjava papa Franjo, uči nas kako „nije potrebno ispunjavati mjesta kulta ako su naša srca bez Njegove prisutnosti“, prema tome „ne služi naša molitva upućena Bogu ako se ona ne pretvori u ljubav prema bratu, ne služi tolika religioznost ako nije potaknuta tolikom vjerom i milosrđem, ne služi brinuti se o izgledu, jer Bog gleda dušu i srce i ne voli licemjerje“. 


Franjo inzistira na tome da nije dovoljno odlaziti u crkvu, pokazivati se na kultnim mjestima, već da je „prava vjera ona koja nas stvara karitativnijima, milosrdnijima, poštenijima i ljudskijima. Prava vjera je ona koja pokreće dušu i srce da ljubimo bez razlike, ona koja nas vodi da drugoga ne gledamo kao neprijatelja, već kao brata koga valja ljubiti, služiti i pomagati mu, ona koja nas vodi da širimo, branimo i živimo za kulturu susreta, dijaloga, štovanja i bratstva, ona koja nas vodi da praštamo onima koji nas vrijeđaju, da pružimo ruku posrnulima.

Prava drugih

Prava vjera je ona koja nas vodi da branimo prava drugih istom snagom kojom branimo naša prava. Ustvari, što se više raste u vjeri i spoznaji, to se više raste u poniznosti i saznanju da ste maleni”. Franjo je u petak u govoru na kairskom sveučilištu Al-Azhar pozvao da “svi zajedno kažemo odlučno i jasno ‘ne’ svakom obliku nasilja, osvete i mržnje koji se čine u Božje ime“.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ST
stomugromova
08:14 30.04.2017.

Hm.čisto sumnjam da bi Bog dopustio da ga zastupa papa mason,koji daje konfuzne izjave podupirući NWO.Ja bi ga otvoreno ovdje otvoreno pitm,je li on vođa svih kršćanskih katolika ili globalna estradna zvijezda,kakav se dojam stječe. Gdje si bio kad su te trebali kršćani u Siriji ? Nije bilo ovako velikih izjava u javnosti,dok su odzvanjali vapaji njih i glavnog sirijskog biskupa ?

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
01:27 01.05.2017.

Nr mogu vjerovati dok kršćane muslimani kolju po svijetu Papa govori o ljubavi i kako treba napuniti Evropu sa Islamskim Teroristima a ne govori o tome kako zaštititi kršćanie na svijetu.

VV
Vrana Veritas
13:17 29.04.2017.

Uronjen na Sinaju u povijesne silnice, prije nekoliko godina, naslonjen na obod zidina crkve Svete Katarine, s pogledom na Biblijski grm u vječnom plamenu, na biblijskom (staro/novo zavjetnom) Sinaju, osjećala se vibracija već u satima nadolazećeg ustanka, neartikuliranog Arapskog proljeća. Nedavno boraveći u istom arealu bila je zamjetna identična slutnja ovaj put ugroze samog svetišta Sv. Katarine, kao i Koptskih stradanja u Egiptu od fanatičnog terorizma, zloduha puštenog iz mistične lampe. Možda današnji posjet Egiptu, plemenitog svetog oca Franje, potakne koju iskru humanosti i mira!? U Hrvatskoj idući tjedan, tek (populistički, akademski) stolovi o sigurnosti.