nada čovječanstva

Papa Franjo: Uložite u mlade, oni su budućnost

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Papa Franjo: Uložite u mlade, oni su budućnost
13.01.2014.
u 13:14
Potrebno je ulagati u mlade s adekvatnim inicijativama koje pomažu nalaženju zaposlenja i utemeljenju ognjišta doma. Ne smije se ugasiti njihov entuzijazam, kazao je Franjo
Pogledaj originalni članak

Neka se ulaže u mlade i obitelj, kazao je papa Franjo u današnjem tradicionalnom susretu s diplomatskim zborom akreditiranim pri Svetoj Stolici. Sveta Stolica ima diplomatske odnose sa 180 zemalja. Svoj govor papa Franjo je usredotočio na probleme današnjice, kao što su nezaposlenost, siromaštvo, ratovi, izrabljivanja...

- Potrebno je ulagati u mlade s adekvatnim inicijativama koje pomažu nalaženju zaposlenja i utemeljenju ognjišta doma. Ne smije se ugasiti njihov entuzijazam - kazao je Franjo. Podsjetio je kako je u rujnu tijekom posjeta glavnom gradu Sardinije, Cagliariju, kazao kako nema ''društvene nade bez dostojnog rada za sve“. Ponovio je kako su ''starije osobe i mladi nada čovječanstva''.

- Starije osobe jer prenašaju iskustvenu mudrost. Mladi nam otvaraju budućnost sprječavanjem da se zatvorimo sami u sebe - kazao je papa te zatim uputio izravni poziv političarima rekavši kako je potrebno uvesti politiku potpore i učvršćenja obitelji, jer raste broj onih u teškoćama. Nažalost stvari za bacanje nisu samo nepotrebnosti, već to postaju i ljudi. Odbacuje ih se kao da su otpad, kazao je Franjo i dodao kako su primjer tomu djeca žrtve pobačaja, ratova i nasilja.

- Užasna je sama pomisao da postoje djeca koja neće nikada moći vidjeti svijetlo, žrtve pobačaja, ili ona koja bivaju upotrebljena kao vojnici, žrtve nasilja i ubijeni u oružanim sukobima. Ili ona koja postaju predmetom užasnog oblika trgovine robovima što je zločin protiv čovječnosti - kazao je papa Franjo diplomatima, te govorio i o međunarodnim kriznim žarištima. Za Siriju je kazao kako je potrebno poštovati ljudska prava i kako treba spriječiti nasilja nad civilima i djecom.

- Potrebna je nova politička volja za okončanje sukoba u Siriji i želim da konferencija 'Ženeva 2', sazvana za 22. siječnja, označi početak hoda prema pomirenju - kazao je Franjo. Svugdje se otvoreni problemi moraju rješavati diplomatskim putem i dijalogom, naglasio je Franjo i nabrojio žarišta u svijetu.

Govorio je i o potrebi zaštite prirode, te je citirao uzrečicu: Bog uvijek prašta, mi praštamo pokoji puta, a priroda, ako biva maltretirana, ne prašta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Dolar=0
Dolar=0
13:28 13.01.2014.

očito da su Ameri rešili da pokere tvojim rečima . Naime Sotonistička skupina iz New Yorka objavila je nacrt spomenika Sotoni koji želi postaviti pored spomenika Deset zapovijedi ispred vladine zgrade u Oklahoma Cityju,