REZOVI U VATIKANU

Papa Franjo srezao primanja kardinalima, osoblju Svete Stolice...

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pope Francis holds the weekly general audience
24.03.2021.
u 15:19
Odluka stupa na snagu od 1. travnja kada se uvode rezovi
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo je s posebnim apostolskim pismom u obliku motu propria, objavljenim u srijedu, srezao primanja kardinalima, osoblju Svete Stolice, guvernanata Države Grada Vatikana i ostalim povezanima ustanovama zbog financijske krize pogoršane pandemijom. Rezovi su progresivni i proporcionalni primanjima, odnosno najveći su kardinalima 10 posto, zaposlenicima Svete Stolice osam posto, a najniži svećenicima tri posto.

Odluka stupa na snagu od 1. travnja kada se uvode rezovi. Odnosit će se na iznose dobivene prethodni mjesec.

- Ekonomski održiva budućnost zahtjeva danas, uz ostale odluke, primjenu mjera koje se odnose na primanja osoblja, napisao je Franjo u motu propriom.

Papa ne želi davati ostavke, ali drži da se troškovi moraju smanjiti. Osim toga treba smanjiti gubitke Svete Stolice, koja već godinama troši više od onoga što ima godišnje u budžetu. Osim toga situacija se pogoršala s pandemijom koronavirusa. Ta odluka o rezovima odnosi se i na rimski vikarijat, kao i osoblje papinski bazilika u Rimu.

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne razgovara. Na pitanje je li ikad zapucao na brata, kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
Oblivion
15:49 24.03.2021.

A zašto su kod nas na drmavnoj sisi