Mafijaš Zagaria

Palio kamione konkurenciji i čitao biografiju Stevea Jobsa

Palio kamione konkurenciji i čitao biografiju Stevea Jobsa
08.12.2011.
u 12:52
Zagaria je prvo bio poslovan čovjek, nije se obogatio krijumčarenjem droge i onda zarađene prljave novce uložio u neke tvrtke. Svoju karijeru započeo je kao poduzetnik u građevinarstvu.
Pogledaj originalni članak

RIM – Michele Zagaria (53), koji je sada uhićen kao najgori mafijaš nakon što se za njime tragalo 16 godina, zapravo je poslovan čovjek. Priča o njemu pokazuje što je danas mafija. Zagaria nije bio mafijaš, nije se obogatio krijumčarenjem droge i onda zarađene prljave novce uložio u neke tvrtke. Svoju karijeru započeo je kao poduzetnik u građevinarstvu, a tek onda postao šefom mafijaške organizacije Camorra koja djeluje u Caserti, odnosno sjeverno od Napulja.

Započeo je poslove u svome rodnom mjestu Casapesenna, gdje je u podzemnom bunkeru i uhićen, pokraj većeg mjesta Casal di Principe, pa otuda i pridjev “casalese”, odnosno kada se kaže da je bio na čelu mafijaškog klana “casalese”. Evo samo jednog primjera “poslovanja” Michelea Zagarije koji su opisali protumafijaški tužitelji Federico Cafiero De Raho, Antonello Ardituro, Catello Maresca, Raffaello Falcone, Franco Roberti i Raffaele Cantone. Neki su od njih došli u mjesto Casapesenna prisustvovati uhićenju dugo traženoga mafijaškog šefa. Agroindustrijska tvrtka Parmalat, jedan od najvećih proizvođača mlijeka, imala je potrebu za podacima o velikoj prodaji svojih proizvoda kako bi opravdala visoku cijenu svojih dionica na burzama. Parmalatu je potrebna sigurna prodaja mlijeka. To znači prodaja bez konkurencije.

Michele Zagaria može Parmalatu zajamčiti takvu prodaju. Zauzvrat, Parmalat će Zagariji plaćati određeni iznos. Zagaria je obišao vlasnike svih trgovina na prostoru koje je pokrivao, dakle u okolici Caserte, te im omogućio takvu cijenu mlijeka tvrtke Parmalat da je ona bila najniža na tržištu. Prodaja mlijeka Parmalat se svima isplatila, a druge tvrtke nisu mogle postići tako nešto. Samo jedna tvrtka, Foreste Molisane, mogla je ponuditi konkurentne cijene mlijeku Parmalata. No, tada su intervenirali Zagarijevi ljudi. Zapalili su kamione koji su prevozili mlijeko tvrtke Foreste Molisane. Michele Zagaria, kao građevinski poduzetnik, gradio je u Milanu, u regiji Emiliji Romagni, u njegovoj regiji Campaniji itd.

Također, Zagaria je posebno bio zauzet u gradnji trgovinskih centara. Sudjelovao je u izgradnji golemoga trgovinskog centra na ulazu u Napulj. Dobiva i postotak od tvrtki koje u tim centrima imaju svoja prodajna mjesta. Novac koji mafija zarađuje krijumčarenjem se zatim pere kroz poduzetničke poslove. Roberto Saviano, mladi novinar čija je knjiga Gomorra o klanu “casalesi” obišla svijet, objavio je danas u listu Repubblica i primjer kako i banke “pomažu” mafijašima. Tvrtka "Vian srl" u vlasništvu mafijaškog šefa Nicole Di Caterina, koja je uključena u izgradnju komercijalnog centra "Il Principe" u mjestu Casal di Principe, nema nikakvih parametara za dobivanje kredita za sudjelovanje u tom poslu. Ipak, odgovorni za kredite na jugu Italije banke Unicredit, Alfredo Protino, te direktor jedne filijale Unicredita u Rimu, Cristofaro Zara, odobravaju Di Caterinu kredit.

Tako će Di Caterino oprati prljavi novac koji je zaradio krijumčarenjima i drugim prljavim poslovima, jer će ga upotrijebiti za gradnju komercijalnog centra opravdavajući njegovo podrijetlo kreditom Unicredita. “Već desetljećima banke, srećom ne sve, recikliraju prljavi novac mafija”, iznosi Saviano. Banke preko nekih svojih “nevjernih”, kako ih je nazvao, upravitelja financiraju tvrtke povezane s mafijom, piše Saviano i poziva novu vladu Marija Montija da spriječi takvo poslovanje nekih banaka i da se prije davanja kredita mafijašima konzultiraju i s protumafijaškim tužiteljstvom. Mafiji treba onemogućiti plasiranje novca. Nažalost, u kriznim situacijama ima i mnogo onih koji posežu za mafijaškom gotovinom. U mjestu Casapesenna u kojem je uhićen Zagaria ima i stanovnika koji izjavljuju kako im je on pomagao i kako su sada bez njega napušteni.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.