2 scenarija

Padne li Marić, pada i Vlada. Ostane li Marić, Plenković može odgoditi odluke

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
28.04.2017.
u 22:00
Uspije li oporba skupiti 76 ruku za rušenje Marića, Plenković je po Ustavu dužan predložiti novog ministra ili podnijeti ostavku
Pogledaj originalni članak

Glasovanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću idućeg će tjedna pokazati ima li HDZ doista novu parlamentarnu većinu o kojoj je govorio premijer Andrej Plenković.

No ni suprotan scenarij, u kojem bi u Marićevu obranu stalo manje od 76 zastupnika, ne bi automatski značio da Plenković mora odustati od ideje preslaganja većine jer je oporba ona koja u ovom času mora okupiti većinu.

Scenarij 1

Oporba ruši Marića i odmah traži “Plenkovićevu glavu”

Uspije li oporba skupiti 76 ruku za rušenje Marića, Plenković je po Ustavu dužan predložiti novog ministra ili podnijeti ostavku. Premijerova ostavka i samim tim i pad Vlade u tom bi slučaju bili realna opcija s obzirom na to da bi glasovanje pokazalo da Plenković nema većinu za ono iza čega je stao vrlo čvrsto i zbog čega je razvrgnuo koaliciju s Mostom. Osim toga, teško je očekivati da bi pod takvim okolnostima dobio potporu za novog ministra financija.

Ne podnese li Plenković ostavku, oporba će vjerojatno krenuti u prikupljanje potpisa za opoziv čitave Vlade. Uspiju li i u tome, počeo bi teći 30-dnevni ustavni rok u kojem bi jedna ili druga strana morale okupiti većinu za novog mandatara. Ne uspije li to nikome, predsjednica Republike raspustila bi Sabor i raspisala nove izbore.

Scenarij 2

Marić preživi glasovanje, ali uz potporu manje od 76 ruku

Moguća je i varijanta u kojoj oporba ne bi uspjela skupiti dovoljno ruku za Marićevo rušenje, ali u kojem ni ministar ne bi dobio potporu natpolovične većine u Saboru. Značilo bi to da ni oporba ni HDZ nemaju većinu. U tom bi slučaju daljnji rasplet bio uglavnom u Plenkovićevim rukama. Premijer bi tada mogao taktizirati i s glasovanjem o drugim važnim točkama, od imenovanja novog predsjednika Sabora do imenovanja ministara koji će zamijeniti smijenjene mostovce.

Za to, naime, nisu predviđeni nikakvi rokovi, što bi Plenkoviću ostavilo mogućnost da cijelu priču odgodi do poslije lokalnih izbora. Tada bi potencijalni HDZ-ovi partneri mogli odlučiti hoće li sudjelovati u novoj parlamentarnoj većini, bez pritiska izborne kampanje.

    

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

IV
ivaiva0
22:48 28.04.2017.

Ova Vlada ne pada jer oni mogu i žele! #DragiZagreb

IV
ivaivic22
22:51 28.04.2017.

bolje i novi izbori nego Most

MI
mica1111
22:54 28.04.2017.

...napokon je ovdje netko nešto shvatio...ne treba Plenkoviću 76 glasova,dovoljna su mu i puno manje...a kako se vidi igre su već počele...za vlast će ovi iz oporbe i rođenu mater prodati...svaka čast Plenkoviću..:)