Potvrđeni strahovi

Pačetin: U seoskom vodovodu pronašli arsen

Foto: Branimir Bradarić
voda
Foto: Branimir Bradarić
voda
07.01.2014.
u 13:51
Ona toliko smrdi da se voda iz seoskog vodovoda ne koristi niti za umivanje ili pranje zubu, kažu mještani
Pogledaj originalni članak

Službenim obavijestima postavljenim po cijelom selu mještani Pačetina, sela od 500-ak stanovnika koje se nalazi na putu između Vukovara i Vinkovaca, izviješteni su od strane općinskih vlasti da ne koriste vodu iz seoskoga vodovoda za piće.

– Obavještavamo stanovnike mjesta Pačetin da voda iz Vodovoda nije do daljnjeg za piće zbog povećane količine arsena u vodi, stoji u službenoj obavijesti od 4. prosinca prošle godine tvrtke Krio koja je u Općini Trpinja zadužena za komunalne djelatnosti. Mještani Pačetina kažu da je ovo sada samo i službena obavijest te da oni već godinama ukazuju na lošu kvalitetu i smrad vode. – Znali smo da sa vodom nešto nije u redu, a sada je ta obavijest samo potvrdila naše strahove. Analiza je pokaza da u njoj ima arsena, dosta sumpora i još nekih elemenata. Ona toliko smrdi da se voda iz seoskog vodovoda ne koristi niti za umivanje ili pranje zubu. Sada ni djecu ne kupamo u toj vodi, a kažu da nije niti za kuhanje, kažu mještani Pačetina koji su ogorčeni činjenicom da se godinama ništa ne čini da se ovaj problem riješi. Ljuti su i na općinske vlasti jer od početka prosinca, unatoč obećanjima, u selo nije došla niti jedna cisterna sa pitkom vodom. Međutim, zato su dobili račune za vodu.

– Ljudi se snalaze kako znaju i umiju. Neki kupuju vodu u prodavaonici, a većina je donosi iz okolnih sela. Ipak, u selu je mnogo staračkih kućanstava koji su prinuđeni piti ovu vodu sa arsenom u njoj jer se nemaju izbora. Nemaju novaca da kupuju vodu, a niti automobile da po vodu idu u druga sela, ističu mještani. Načelnik Općina Trpinja Miroslav Palić kaže da u općini znaju za problem te da će isti biti riješen do kraja ove godine kada će pačetinski vodovod biti spojen sa cjevovodom u Boboti. Na taj način i mještani Pačetina koristiti će vodu iz vukovarskog vodovoda. – Ta voda je oduvijek takva i bilo koja voda sa toga područja će biti ista. Zapravo tu nema ništa novoga nego su samo strože kontrole kao i parametri analiza koje se vrše. Voda se može koristiti kao tehnička s tim da će općina osigurati opskrbu pitkom vodom pomoću cisterni, rekao je Palić. Podsjetio je i da je bunar, odakle se crpi voda, iskopan 2000. godine kao i da je spajanje pačetinskog vodovoda sa cjevovodom u Boboti jedan od prioriteta općine.

Općina nema 1,2 milijuna kuna koliko je potrebno za realizaciju projekta tako da će problem biti rješavan kroz realizaciju projekta u okviru koji je vukovarski Vodovod aplicirao prema EU fondovima.

>> U vodi za piće nalazi se više lijekova nego što je dopušteno?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.