Slučaj Stubaki

'Ovo je medijski linč da se nekome omogući jeftina kupnja'

Foto: Marko Jurinec/Pixsell
'Ovo je medijski linč da se nekome omogući jeftina kupnja'
09.05.2013.
u 12:10
Ovo ne doprinosi investicijskoj klimi ni povjerenju stranih ulagača. U čijem je interesu slanje inspekcija - pita se Hudoletnjak
Pogledaj originalni članak

Nakon teksta u Večernjem listu o zatvaranju Hotela Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, javio nam se i vlasnik Ivan Hudoletnjak čiji smo komentar očekivali i ranije jer smo mu pitanja poslali čim je inspekcija zatvorila hotel. Hudoletnjak navodi kako poslovni problemi Stubaka ne datiraju s njime, a sada je na djelu medijski linč i omalovažavanje njegovih napora za opstankom. To se radi, kaže, u namjeri da se imovina tvrtke uništi, odnosno umanji i nekome omogući jeftina kupnja.

 Strani investitor

 Nadalje, tvrdi kako je svoj paket dionica prodao, i u vlasničku strukturu je ušao strani investitor koji je spreman investirati da bi se dostigli visoki standardi zdravstvenog turizma u EU, ali i dodaje kako sva ova medijska hajka sigurno ne doprinosi investicijskoj klimi niti povjerenju stranog ulagača u projekt revitaliziranja Stubaka. Zato se pita u čijem su interesu hajka i slanje silnih inspekcija u Hotel. Ime investitora Hudoletnjak ne želi otkriti, ali u telefonskom razgovoru spomenuo je kako je investitor iz Njemačke.Nabraja i kaznene prijave protiv načelnika općine Vladimira Bosnara koji je bio predsjednik Upravnog odbora tvrtke početkom 90-ih i pogodovao Zdenku Pošteku.

 - Postoji sumnja da županica Sonja Borovčak, iza koje se već vuku afere, i načelnik Vladimir Bosnar, dogovorno onemogućavaju razvoj i investiranje u hotel radi njihovih dogovornih interesa i iz razloga moguće korupcije. Također je vrlo upitna odluka suca Općinskog suda u Zlataru, kojom se odbija priznavanje vlasništva HTP-a Matija Gubec nad nekretninama koje je to Društvo steklo pretvorbom, o čemu je HFP izdao Rješenje koje je pravomoćno i izvršno. Zar u Hrvatskoj vrijede dva različita zakona o vlasništvu ili jer to izraz samovolje pojedinaca ili umrežene interesne grupe - pita se Hudoletnjak. Ujedno županici predbacuje i da nekretnine koje su vlasništvo HTP-a daje kao suinvestitor u ime Županije Jaki Andabaku za izgradnju hotela .

 - Vidljivo je da postoji sprega između općinske, županijske i sudbene vlasti, sve u cilju destrukcije investiranja u hotel i onemogućavanja razvoja. Poštek je već osuđen na zatvorsku kaznu radi kriminala u pretvorbi na tri godine i šest mjeseci zatvora, po presudi Županijskog suda te je taj postupak u žalbenom procesu na Vrhovnom sudu.

 Namještanje

 Nadalje, podnesena je kaznena prijava i protiv Bosnara, Pošteka te Atile Etera, građevinskog vještaka radi namještanja građevinskih vrijednosti koje su bila podloga za pretvorbu u korist Pošteka, a kazneni postupak je u kriminalističkom ispitivanju - kaže Hudoletnjak te zaključuje da se time neosporno onemogućava razvoj kompleksa hotela i kupališta. Poručuje i da županica najavljuje proširenje ugovora na štetu hotela u suradnji s općinskim načelnikom, a to je kazneno djelo kojim će se morati pozabaviti nadležne institucije.     

Već izgubio spor

Vladimir Bosnar, načelnik Stubičkih Toplice tvrdi da s Hudoletnjakom ne kontaktira već pet godina, a na pitanje o kaznenim prijavama i sudskim sporovima odgovara kako je Hudoletnjak protiv njega i Zdenka Pošteka izgubio spor na Vrhovnom sudu. Županica Sonja Borovčak pak navodi da su nekretnine koje spominje Hudoletnjak i koje su kao temeljni kapital Krapinsko - zagorske županije unijete u tvrtku Stubaki d.d., bile isključivo u vlasništvu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. One nemaju, dodaje, nikakve veze s vlasništvom HTP-a Matija Gubec d.d. Bolnica je Ugovorom o darovanju gruntovno prenijela vlasništvo na županiju koja je zatim prenijela to zemljište na tvrtku Stubaki d.d. kao temeljni kapital.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.