snažan vjetar

Dramatična snimka: Vjetar nosio zrakoplove od piste

Foto: Reuters/PIXSELL
zrakoplov
15.04.2015.
u 22:50
Zbog jakog vjetra i opasnosti za putnike zrakoplov British Airwaysa je preusmjeren u Ontario.
Pogledaj originalni članak

Snažni naleti vjetra izazvali su mnogo problema pilotima koji su jučer trebali spustiti zrakoplove u Las Vegasu, a jedan zrakoplov British Airways je preusmjeren u Ontario u američku saveznu državu Kaliforniju, piše Reuters.

U nekim dijelovima Las Vegasa vidljivost je skresana "na nulu" zbog udara vjetra do 88 kilometara na sat.  U nekim dijelovima države je nestalo i struje.

Vjetar "gura" zrakoplove od piste

Zbog jakog vjetra i opasnosti za putnike zrakoplov British Airwaysa je preusmjeren u Ontario. Reutersova snimka zorno pokazuje kako vjetar okreće zrakoplove u zraku dok pokušavaju sletjeti na pistu.

Neki su uspjeli sletjeti, dok su neki piloti ipak odlučili da je preopasno pa su, nakon dodirivanja piste, ipak ponovno podigli avion. Možemo samo zamisliti kako su se osjećali putnici u tim avionima.

>>Izvanredno stanje na letu Dubai – New York, zrakoplov sletio u Manchesteru

>>Zrakoplov pri slijetanju dodirnuo 'repom' pistu i skliznuo s nje, 20 ozlijeđenih

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
00:08 16.04.2015.

To je standardno crosswind slijetanje. Vjetar ne 'okreće' avion već ga pokušava odmaknuti od osi piste. Avion 'okreće' pilot usmjeravanjem nosa aviona prema vjetru kako bi kompenzirao klizanje i ostao na osi piste. Neposredno prije doticaja vraća nos u os piste kako bi smanjio opterećenje na stajni trap.

Avatar Honduras
Honduras
08:14 16.04.2015.

ajme "novinarstva"... od najobičnijeg slijetanja sa bočnim vjetrom, što svaki prosječni pilot smatra rutinom, ovaj novinar pokušava napraviti vijest dana. tužno...