Guše se

Ovaj grad u BiH najzagađeniji je na svijetu! 'Užasno je sve smrdjelo po dimu'

Foto: Čitatelj
Sarajevo
Foto: Čitatelj
Sarajevo
Foto: Čitatelj
Sarajevo
Foto: Čitatelj
Sarajevo
04.12.2018.
u 11:22
U 9 sati ujutro indeks kvalitete zraka (AQI) bio je na brojci 383, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utječe na život i zdravlje svih ljudi
Pogledaj originalni članak

Sarajevo je i u utorak, treći dan zaredom, bio grad s golemom koncentracijom onečišćenja zraka opasnom po ljudski život, sudeći prema pokazateljima koji su tijekom jutra bili dostupni na mjernoj postaji postavljenoj u krugu američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

U 9 sati ujutro indeks kvalitete zraka (AQI) bio je na brojci 383, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utječe na život i zdravlje svih ljudi. Ta se zona kreće u rasponu AQI od 300 do 500 i oznaka je za situacije ekstremnog zagađenja koje obilježavaju visoke koncentracije čestica prašine, sumpornog dioksida i ugljičnog monoksida.

Foto: Čitatelj
Sarajevo

– Užasno je sve smrdjelo po dimu. Čak mi se čini da je sve još od Banje Luke do Sarajeva smrdjelo kao da je nešto zapaljeno ili po nekakvom dimu. Pitao sam lokalne ljude što je to pa mi kažu da je to nekakva magla – dojam je jednog našeg čitatelja koji je upravo ovih dana boravio u Sarajevu i BiH.

Klasifikaciju prema indeksu AQI primjenjuje američka Agencija za zaštitu okoliša (EPI), a prema njihovim pokazateljima Sarajevo je i utorak ponovo bio najzagađeniji grad na svijetu.

Drugi na toj neslavnoj ljestvici glavni je grad Indije New Delhi, gdje je indeks kvalitete zraka bio 241, u zoni označenoj kao "vrlo nezdrava", no koja je još uvijek za stupanj bolja od one u koju je svrstano Sarajevo.

Vlasti Sarajevske županije za sada nisu poduzele nikakve mjere radi zaštite zdravlja stanovništva, a jedino je za srijedu najavljena izvanredna sjednica županijske skupštine na kojoj će raspravljati o ovom problemu.

Županijski zavod za javno zdravstvo ipak je uputio preporuku građanima da što manje vremena provode na otvorenome i otrovnome zraku. Znatno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari, odnosno indeks kvalitete zraka viši od 200, u utorak je zabilježen i u industrijskim središtima Lukavcu i Tuzli.

Pogledajte video: Razgovor s uglednim atmosferskim fizičarom Brankom Grisogonom o klimatskim promjenama

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
11:43 04.12.2018.

Nije zagađeno samo sa dimom i smradom ima tu još gadosti....

Avatar southman
southman
11:46 04.12.2018.

Tko je tamo pred rat studirao taj najbolje zna što je zagađenost ! Smog si mogao nožem rezati.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
13:29 04.12.2018.

Kao protumjeru ce napasti Hrvate da su krivi i napraviti jos 3 djamije.