Obilježena obljetnica sloma obrane Bogdanovaca:

Otvoren Spomen dom koji govori o stradanjima mještana u Domovinskom ratu i 2. Svjetskom ratu

Foto: Branimir Bradarić
Obilježena obljetnica sloma obrane Bogdanovaca
Foto: Branimir Bradarić
Obilježena obljetnica sloma obrane Bogdanovaca
Foto: Branimir Bradarić
Obilježena obljetnica sloma obrane Bogdanovaca
Foto: Branimir Bradarić
Obilježena obljetnica sloma obrane Bogdanovaca
10.11.2016.
u 15:13
Obilježavanju obljetnice u Bogdanovcima nazočila je i veleposlanica Kosova u Hrvatskoj Shkendije Geci Sherifi te veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Ilir Mello.
Pogledaj originalni članak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u središtu Bogdanovaca mještani ovoga naselja, koje se nalazi nedaleko od Vukovara, obilježili su 25. obljetnicu stradanja u Domovinskom ratu. Bogdanovci su jedno u naselja koje je najviše stradalo tijekom Domovinskog rata.

- Selo je branilo ukupno 200-ak branitelja među kojima je bilo mještana ali i pripadnika HOS-a, ZNG-a i policije. Poginulo je ukupno 89 bogdanovčana i 40 branitelja sa strane. Na popisu nestalih i danas se nalazi 20 mještana Bogdanovaca, rekao je zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta.

Govoreći o danima obrane Matković je rekao kako su branitelji tjednima ulagali izvan ljudske napore kako bi obranili grad ali i da je obrana 10. studenoga pala. Podsjećajući se kako je bila organizirana obrana sela kazao je kako su iz sela bili evakuirana djeca, stariji i žene, a da su ostali samo oni koji su bili spremni žrtvovati svoj život.

-Tih 25 godina je jako daleko, a opet i tako blizu. Mi preživjeli imamo jako puno prijatelja kojih više nema. Naša dužnost je govoriti o njima, dizati spomenika, a sve kako se njihova žrtva ne bi zaboravila, rekao je Matković.

U okviru obilježavanja 25. godina od stradanja Bogdanovaca u središtu sela otvoren je i Spomen dom koji podsjeća na stradanja mještana ovoga naselja u Domovinskom ali i 2. Svjetskom ratu. Spomen dom sastoji se od dvije sobe u kojima su postavljeni paneli koji su tematski određeni, zemljovidi… Ispisana su i imena svih poginulih mještana, a postavljene su i njihove fotografije.

- Odlučili smo se na ovaj projekt jer znamo značaj Bogdanovaca u obrani i žrtve koje su tu pale. Pomogli su nam bajkeri iz cijele Hrvatske, naši zajednički prijatelji, pojedinci kao i pojedine općine. Pomagali su nam u novcu ili pak odrađujući dio poslova. Poslije svega možemo reći da smo napravili jedan Spomen dom zasnovan na povijesnim činjenicama i s nizom podataka i fotografija, rekao je predsjednik vukovarskog Moto kluba Golubica čiji članovi su i inicirali izgradnju Spomen doma.

Obilježavanju obljetnice u Bogdanovcima nazočila je i veleposlanica Kosova u Hrvatskoj Shkendije Geci Sherifi te veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Ilir Mello

>> 'Bili su cijelo vrijeme pokraj nas, a opet toliko daleko'

>> Još jedna masovna grobnica u Hrvatskoj: U Bogdanovcima ekshumirani posmrtni ostaci više osoba

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
16:39 10.11.2016.

zasto brisete vl.. sto sam lose napisao ili netkoga uvrijedio???,srbi ne mogu pobijeci od istine ,,,samo sam rekao nisu poginuli no su mucki ubijeni

Avatar zajutrak
zajutrak
18:07 10.11.2016.

Izuzetno suptilno i s pono ljubavi su to mještani učinili za svoje drage.., a sramota ove države je da još šutimo i štitimo krvnike, do kada ?