OPASNOST igračaka Barbikina dvojnica prijetnja zdravlju djece u BiH

Otrov u jeftinoj kineskoj lutkici s rođendanskih torti

04.01.2009.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Još jedan skandal u klimavom svijetu igračaka - Europsko povjerenstvo za nadzor nad tržištem, s kojim sestrinska agencija u BiH usko surađuje, upozorava na kinesku opasnu lutkicu, blijedu repliku svjetski poznate Barbie.

Uništavaju probavu
Cijena lutkice u BiH je oko pet KM, siromašnijoj je djeci zamjena za znatno skuplju Barbie, a najčešće se može kupiti u jeftinim bh. trgovinama, uglavnom s kineskom robom. No, upravo “prozvana” lutkica, u kojoj je otkrivena opasna tvar di-phthalate, i to skoro 20 puta više nego što je dopušteno, često se koristi i za omiljene rođendanske torte.

Europsko povjerenstvo za nadzor nad tržištem, čija izvješća preuzima i istoimena bh. agencija, u svom posljednjem izvješću ocijenilo ju je iznimno opasnom po zdravlje.

- Lutka je odjevena u tekstilnu odjeću i zapakirana u plastičnu vrećicu, a proizvod je opasan zbog prosutnosti kemijske tvari - phthalate, u kosi igračke u omjeru od 19,9 posto, stoji u alarmantnom upozorenju u kojem se savjetuje žurno povlačenje sporne igračke iz trgovina. Prema pojašnjenju stručnjaka, radi se o štetnoj tvari di-phthalate (DEHP), koja se koristi za omekšavanje materijala, čija je najveća količina dopuštena u omjeru od 0,1 posto. Tvar, u dodiru s vodom ili slinom, upozorenje je, može prouzročiti ozbiljne posljedice po zdravlje, najčešće probavnog trakta.

Upravo je navedeni di-phthalate nedavno bio i povod za povlačenje simpatične plišane igračke The Dog, omiljenoj kod djece, ali i nešto starijih. Povuklo se tisuće komada igračaka iz Finske, a roditelji i u Hrvatskoj su bili u velikoj panici.

No, otrovna lutkica još je jedna u nizu igračaka na koje se upozoravaju potrošači diljem Europe. Nažalost, većina njih nosi oznaku “made in China”, ili pak Koreja ili Tajland.

Posebno obilježene
U Bosni i Hercegovini se tek kreće u borbu protiv uvoza opasnih igračaka. Naime, u prosincu je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o sadržaju upozorenja kojim moraju biti obilježene igračke s magnetnim dijelovima.

U istoj se nalaže da igračke koje sadrže magnete moraju biti posebno obilježene zbog opasnosti od ozbiljnih ili čak smrtnih posljedica, načečće uzrokovanih gutanjem ili inhaliranjem magnetnih dijelova.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr