Zamke za turiste

Otok Hvar i sa sniženim cijenama uvjerljivo najskuplji na Jadranu

Foto: Pixsell
Otok Hvar i sa sniženim cijenama uvjerljivo najskuplji na Jadranu
23.06.2010.
u 12:00
Četiri kave s mlijekom platio sam 90 kuna u kafiću na Hvaru. Vjerujte, to mi je pokvarilo uživanje u godišnjem i ostavilo gorak okus, ogorčen je čitatelj S. K.
Pogledaj originalni članak

Utažiti glad krafnom ili kroasanom te popiti kavu na najsunčanijem hrvatskom otoku Hvaru može biti poprilično skupo. Cijena krafne s marmeladom šokirala je jednog našeg čitatelja. Krafna u drugim mjestima, u trgovačkim lancima i pekarnicma, košta oko četiri kune, negdje i manje, a on je u kvartovskom dućanu na Hvaru za nju dao – 11 kuna.

Počeli spuštati cijene
Ništa manje šokirana nije ostala ni naša čitateljica koja ljetuje na Hvaru, a kavu s mlijekom platila je visokih 17 kuna.

– Činjenica je da sam kavu pila u kavani Pjaca s pogledom na more. Prošle godine na istom mjestu kava je bila 20 kuna, ali usluga je bila bolja, baš kao i kava, iako ni cijena od 17 kuna nije mala – kaže naša čitateljica Iva T. iz Zagreba.

No, hvarska kava gorak je okus ostavila i u ustima Zagrepčanina S. K (podaci poznati redakciji) koji je četiri kave s mlijekom platio vrtoglavih – 90 kuna.

– Sjedili smo u kafiću Sidro, uživali u suncu, naručili kave i šokirali se računom. Takav mi je "doček" pokvario cijeli godišnji. Da je barem kava bila fina, ne bih riječ rekao, ali istu takvu kavu u Tkalči platim 8 kuna – ogorčen je Zagrepčanin koji je, kaže, svjestan da na tako ekskluzivnom mjestu trebaju biti više cijene, ali ugostitelji bi morali povući granicu i ne pretjerivati.

– Više nikad neću tamo sjesti na piće, pa da mi ga daju i besplatno – odrješit je čitatelj.

No, globalno gledano, ove su godine Hvarani odlučili spustiti cijene. Na rivi je kava u prosjeku jeftinija dvije kune nego lani. Snizili su i cijene sokova i piva. No i s tim sniženjima najskuplji su na Jadranu. Naime, cijene su više nego na drugim otocima. Na Visu i Braču cijena kave s mlijekom, primjerice, kreće oko deset kuna. Čak je i u Dubrovniku, koji je tradicionalno u samom cjenovnom vrhu, kava s mlijekom jeftinija nego na Hvaru, pa za nju na Stradunu treba izdvojiti 12 kuna.

Kukuruz deset kuna
Nije tajna da turisti vole tzv. brze zalogaje. Kroasani će ih tako u Dubrovniku i na Hvaru stajati 12 kuna. Oni koji se odluče za palačinke izdvojit će 10 kuna po komadu, odnosno 12 za dvostruko punjenje. Ista je cijena i za klip kukuruza. Ako se pak odlučite za neko konkretnije jelo, primjerice bijelu ribu, u hvarskim vas restoranima očekuje cijena od 440 kuna po kilogramu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

RI
Ringo
12:16 23.06.2010.

Opet oni o nenormalnim cijenama začinjeno crnilom i gorčinom. Zar ne bi bilo bolje da se prošetate i tražite mjesta i lokale sa kvalitetnom ponudom i ispodprosječnim cijenama. Pitajte ljude gdje su bili zadovoljni, pa ne dolaze milijuni turista svake godine bezveze.

OB
-obrisani-
12:53 23.06.2010.

a zasto ne bi platili kvalitetu. mislim glupost, imas skupljih kafica i jeftinijih kafica, kao pubova i restorana. otidi u belgravia restoran i platis pizu50 funti a pivu 20 pa tko voli nek izvoli.

VO
Vorosmart
12:07 23.06.2010.

Naavaaali naaarodeee!